IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания се свиват най-бързо от септември 2014 г.

Понижението на месечна база е 1% при средна прогноза за спад от около 0,3%

12:59 | 22.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се понижават на месечна база през декември с най-бърз темп от септември 2014 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба.

Понижението в размер на 1% до голяма степен се дължи на топлото време и слабото търсене на дрехи, както и на по-ранните разпродажби, които доведоха до ръст през ноември от 1,3%. Прогнозите бяха за по-ограничен спад през последния месец на 2015 г. - около 0,3%. 

Продажбите на дрехи, обувки и текстилни изделия се свиват с 6,2% през декември.

Данните показват, че е възможно британската икономика да губи инерция. Тази седмица управителят на Английската централна банка Марк Карни сигнализира, че заради глобалните рискове увеличаване на лихвените проценти едва ли ще има скоро. Ставките са на рекордно ниско ниво от 0,5% от 2009 г.

„Това са слаби данни“, казва Роб Карнел, главен международен икономист в ING Bank в Лондон. „Освен ако през януари няма категорично оттласкване, Английската централна банка има извинение да се забави със затягането на паричната политика, като първото увеличаване на лихвите може да е най-рано през ноември“, допълва той.

Великобритания остава до голяма степен зависима от вътрешното търсене и засега то остава стабилно. На годишна база продажбите на дребно отчитат ръст от 2,6%, като това е 32-ри пореден месец на повишение. Годишното увеличение през 2015 г. е 4,5% и е най-високото от 2004 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Сега, като секне окончателно петролът и газта от Северно море, съвсем ще се свият продажбите в Британия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още