IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни подсказа, че скоро няма да има повишаване на лихвените проценти на Острова

Според гуверньора на английската централна банка една от причините е по-слабата от очакваното инфлация

20:10 | 19.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на английската централна банка Марк Карни подсказа във вторник, че е малко вероятно представителите на централната банка скоро да повишат лихвените проценти в Обединеното кралство, позовавайки се на по-слабата от очакваното инфлация и забавянето на глобалната икономика, съобщава Wall Street Journal.

В изявление в Лондон Карни каза, че британската икономика все още не е готова за повишаване на разходите за заеми предвид последните разочароващи данни за растежа и слабия вътрешен ценови натиск.

Годишната инфлация е била средно на ниво около нулата през 2015 г., заяви статистическата служба на страната във вторник, най-слабата годишна средна стойност от началото на архивите през 1959 г.

„За мен е очевидно, още от миналото лято, че напредъкът е недостатъчен, за да гарантира затягане на паричната политика. Светът е по-слаб, а растежът на Обединеното кралство се забавя“, заяви Карни пред студенти в Queen Mary University в Лондон.

Той добавя, че централната банка в момента очаква „леко по-слаба“ инфлация през 2016 г. в сравнение с предишните прогнози, признак, че е малко вероятно повишаване на лихвените проценти тази година.

Към понеделник инвеститорите изпитваха съмнения, че aнглийската централна банка ще повиши лихвените проценти преди края на 2017 г. или дори началото на 2018 г., сочат деривати по лихвените проценти, които следят основния лихвен процент.

Коментарите на Карни идват в момент, в който основните централни банки по света поемат по все по-различни курсове на фона на промените в глобалната икономика.

В Китай и Европа централните банки агресивно облекчават политиките, опитвайки се да подкрепят растежа. В САЩ обаче Федералният резерв повиши краткосрочните лихвени проценти през декември след по-добри данни за растежа и безработицата.

Във вторник Карни привлече вниманието към няколко различия между икономиките на САЩ и Обединеното кралство, за да оправдае различните позиции на двете централни банки.

Той заяви, че ценовият натиск е по-слаб в Обединеното кралство отколкото в САЩ и че Островът е по-изложен на глобални течения в инфлацията. Той каза още, че фискалната политика в Обединеното кралство ще притиска надолу растежа повече отколкото в САЩ през следващите години, като министърът на финансите Джордж Озбърн планира да сложи край на бюджетния дефицит на Великобритания до 2020 г.

Карни описа три показателя, които ще бъдат критични за перспективите пред британската парична политика. Официалните представители искат да видят устойчив икономически растеж спрямо последните норми, ръст на вътрешните разходи, основно от заплати, и укрепване на „основния“ инфлационен натиск, който изключва волатилни цени като тези за енергия и хранителни стоки.

„Трябва да видим кумулативен напредък в тези три области, за да имаме разумна увереност, че инфлацията е на път да достигне целта“, каза той. Целевата инфлация на английската централна банка е на ниво от 2%.

Той добави, че повишаването на лихвените проценти, когато то започне, вероятно ще бъде постепенно и ограничено и че бъдещите решения по това кога да бъдат вдигнати разходите за заеми ще зависят от икономическите развития.

„Паричната политика ще продължи да зависи от икономическите перспективи, не от календара“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Полезно е да пишете полезни неща, а не такива, които ако се изпълнят ще стане по-катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Атанасио, кажи на работодателя ти, че това издевателство на теб да работиш по 14ч. на ден не е нормално. Все пак живеем в демократична страна с Европейски ценности!Вземи си ден почивен. Ако трябва пиши IBAN на ЛС, да ти преведа някой лев да си отдъхнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
КРАТКО КАЗАНО инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене а като няма крайно търсена на стоки и услуги как да има растеж на БВП и затова нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Въпроса е от къде държавата да вземе парите и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmПо-добрият вариант е забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
КРАТКО КАЗАНО инфлацията увеличава неравенството тоест покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене а като няма крайно търсена на стоки и услуги как да има растеж на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ тоест инфлацията увеличава неравенството и съвкупното търсене от което зависи растежа - И ТОВА ЛИ НЕ СЕ РАЗБИРА ????КАК ДА ИМА РАСТЕЖ КАТО ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗА ДА ИМА КРАЙНО ТЪРСЕНЕ НА СТОКИ И УСЛУГИ и затова нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Отделна тема е ,че инфлацията може да се разглежда като престъпление срещу човечеството - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/освен ,че е кражба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още