IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската индустрия започва годината със спад в поръчките за износ

Индексът за оптимизма в сектора, измерен на тримесечна база, се повишава леко, но остава под нулата, сочи доклад на Конфедерацията на британската индустрия

18:15 | 25.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският производствен сектор не започва добре новата година. Поръчките за износ се понижават рязко през януари спрямо декември, а като цяло фабричните поръчки бележат спад, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Конфедерацията на британската индустрия.

Индексът за оптимизма в сектора, измерен на тримесечна база, се повишава леко, но остава под нулата.

Британската индустрия не се радваше на особено добри времена през последните години заради слабата икономика в еврозоната и поскъпващия паунд, който оказваше натиск над износа. Докладът на профсъюза от понеделник не дава индикации, че скоро се очертават подобрения.

По последни официални данни индустриалното производство се понижи през ноември най-много от три години насам.

„Несигурността около перспективите пред световния икономически растеж, неконкурентните разходи за енергия и силният паунд създадоха тежки условия за британските производители в опитите им да изнасят“, казва Рейн Нютън-Смит, икономически директор в Конфедерацията на британската индустрия.

Макар вътрешното търсене да остава стабилно, глобалната нестабилност влошава перспективите за растеж. Bloomberg припомня думите на финансовия министър, който в началото на годината заяви, че Великобритания е изправена пред „опасен коктейл“ от рискове, произлизащи от забавянето на китайската икономика и срива в цените на петрола.

Докладът от понеделник посочва, че инвестиционните намерения на индустриалците са се подобрили през последните три месеца, като планираните разходи за обучение и иновации се повишават. Компаниите в сектора очакват лек ръст в наемането на персонал през следващите три месеца спрямо последното тримесечие на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още