IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Услугите стимулират ръста на британската икономика в края на 2015 г.

Растежът на БВП се ускорява от 0,4 до 0,5% през периода октомври - декември

13:45 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика наваксва част от изгубената инерция и благодарение на сектора на услугите нараства с 0,5% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното, съобщи Bloomberg. Повишението съвпада със средната прогноза на икономистите, анкетирани от агенцията.

През третото тримесечие ръстът беше 0,4%.

На годишна база ръстът е 2%, след 1,8% през третото тримесечие.

През цялата 2015 г. икономическият растеж се забавя до 2,2% от 2,9% през 2014 г., сочат данни на Националната статистическа служба.

Сегашният доклад е първото от общо три четения и се основава на около 44% от нужната информация, поради което данните може да бъдат ревизирани. 

Макар че британската икономика расте 12 поредни месеца, а безработицата е на рекордно ниски нива, Английската централна банка се фокусира над глобалните рискове пред икономиката на Обединеното кралство. В началото на февруари банката ще заседава за паричната политика и ще обяви прогнозите си за инфлацията. Миналата седмица гуверньорът Марк Карни за пореден път заяви, че условията за повишаване на лихветени проценти все още не са налице.

Данните от четвъртък подчертават, че икономиката продължава да разчита на потребителите, които се възползват от нарастващата заетост, евтиния петрол и ръста в заплатите.

Ръстът на услугите, които генерират около 79% от БВП, се ускорява от 0,6% през третото тримесечие до 0,7% през четвъртотo. Индустриалното производство се свива с 0,2%, а строителството – с 0,1%.

Министърът на финансите Джордж Озбърн посочва в изявление, че последното тримесечие показва, че икономиката продължава да расте стабилно.

Bloomberg посочва, че САЩ предстои да публикуват данните за ръста през периода октомври – декември, като анализаторите прогнозират 0,8% ръст в сравнение със четвъртото тримесечие на 2014 г.

Още по темата във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още