IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка за пореден път обеща стабилен курс на юана

Заместник-управителят И Ган заяви, че властите в Пекин ще поддържат „деликатния баланс“ между реформи и стабилност

11:32 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник-управителят на китайската централна банка И Ган. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Заместник-управителят на китайската централна банка И Ган. Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще се стреми да поддържа сравнително стабилен обменен курс, докато икономиката осъществява преход към модел, по-тясно обвързан с принципите на свободния пазар. Това заяви заместник-управителят на централната банка И Ган по време на конференция в Шанхай.

Bloomberg припомня, че в петък в Шанхай започва срещата на министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-20. 

Регулаторът полага усилия да стимулира забавения растеж и да противостои на натиска към обезценяване на юана. И Ган неотдавна заяви, че прекалено облекчена парична политика може на увеличи натиска за девалвация на китайската валута.

Според зам.-председателя на китайската централна банка икономическият ръст в Поднебесната империя ще остане сравнително силен в близкото бъдеще, а властите в Пекин ще поддържат „деликатния баланс“ между реформи и стабилност.

Централната банка иска да понижи разходите за финансиране на дълга в икономиката, която през 2015 г. се разшири с най-бавния си темп от четвърт век насам. Миналата седмица институцията обяви, че започва да провежда операции на свободния пазар всеки работен ден, като по този начин увеличава влиянието си над лихвените проценти и предоставя ликвидност чрез шестмесечни заеми при лихва от 2,85%, а не 3%.

Пекин обяви и нови мерки за стимулиране на разходите за инфраструктура и кредитирането, за да поддържа ръст от 6,5% годишно до 2020 г. 

Междувременно Министерството на индустрията на Китай се опасява, че международната икономическа среда ще постави под значителен натиск експортната индустрия и валутата на страната. Натискът за свиване над родната икономика ще се увеличи, смята ведомството.  

Според прогнозите индустриалната прогноза ще се нарасне през тази година със само 6%. През миналата година ръстът бе от 6,1 на сто. В следващите две години министерството възнамерява да инвестира 100 млрд. юана (15 млрд. долара), за да осигури нови работни места по време на индустриалното преструктуриране.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още