IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия спадна с по-малко спрямо очакванията

През февруари то е надолу с 0,5% на месечна база спрямо прогнози за спад от 1,8%

10:47 | 06.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div data-reactid=".1.0.1.0.1.2.$tag=2reuters=1com,0000=2newsml_LR2EC3B0TRIHO=21304771594.1.0.0.0">
	<div data-reactid=".1.0.1.0.1.2.$tag=2reuters=1com,0000=2newsml_LR2EC3B0TRIHO=21304771594.1.0.0.0.3" dir="auto">
		Служители на поддоставчика за автомобилната индустрия Robert Bosch в офиса на Corporate Research Applied Research Microsystem Techno
Служители на поддоставчика за автомобилната индустрия Robert Bosch в офиса на Corporate Research Applied Research Microsystem Techno

През февруари германското индустриално производство спадна с по-малка степен спрямо очакванията, след като понижаващата се глобална търговия принуди заводите в най-голямата европейска икономика да намалят производството въпреки силното вътрешно търсене, пише Bloomberg.

Производството се смъква с 0,5% на месечна сезонно изгладена база, след като се покачи с ревизираните 2,3% през януари, сочат актуалните данни на Министерството на икономиката на Германия.

Показателят, който обикновено е волатилен, изненада анкетираните от агенцията икономисти, които очакваха спад от 1,8% на месечна база.

Спрямо февруари 2015 г. индустриалното производство е нагоре с 1,3 на сто. 

Данните подчертават предизвикателствата, пред които се изправя германската индустрия, след като през февруари фабричните поръчки неочаквано се свиха, а Централната банка на Германия предупреди, че отслабващото търсене от Китай и други развиващи се пазари може да накърни инерцията на растежа през второто тримесечие на 2016 г.

На този фон през март доверието сред бизнеса се подобри, а безработицата остава рекордно ниска – сигнал, че икономиката остава здрава.

„Като цяло индустриалното производство започна 2016 г. доста позитивно“, гласи прессъобщението на икономическото министерство, в което се посочва също, че донякъде понижението се дължи и на меката зима.

Строителството се покачва с 1,3% спрямо януари, докато производството на стоки за междинна употреба са нагоре с 0,1 на сто. Инвестиционните стоки са надолу с 1%, с колкото спадат и потребителските стоки.

Промишленото производство се свива с 0,5%, докато производството на електрическа енергия е по-ниско с 1,8% спрямо миналия месец.

"Ако се обобщят данните от януари и февруари, то резултатът не е никак слаб", казва Андреас Шойерле от Dekabank. "През първото тримесечие брутният вътрешен продукт може да се повиши с около 0,5 на сто. Това би било ускоряване спрямо края на годината. Въпреки това обаче не трябва да се успокояваме, както показват и данните за поръчките в индустрията. Проблемите на глобалните пазари на труда не са решени все още. Това остава като заплаха за зависимата от експорта германска икономика", предупреждава той пред германската икономическа телевизия N-TV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
ЗАЩО "специалистите" все дават прогнози, които се оказват по-лоши от реалните резултати? А за слабеещото търсене в Китай слушаме от поне година - ама я да видим реални резултати на реални компании за техните продажби в? Да цитирам ли пак данните от продажбите на Daimler или BMW?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още