IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се връща над нулата през март

На годишна база потребителските цени растат с 0,1%, а на месечна - с 0,8 на сто.

17:28 | 30.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия неочаквано е нараснала над нулата през март като знак, че стабилното вътрешно търсене и стимулите на Европейската централна банка може би вече имат ефект, съобщава Bloomberg.

На годишна база потребителските цени растат с 0,1%, сочат данните на федералната статистическа служба Destatis. Това е над прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за нулева инфлация. Това e т.нар. хармонизиран индекс, който се използва при сравнение със статистиките в други европейски държави.

На месечна база потребителските цени в Германия растат с 0,8 на сто при прогнози за 0,6-процентово повишение. 

Класическият индекс отчита 0,3% ръст на годишна база и също 0,8% повишение на месечна.

Това са предварителни данни и първият индикатор за инфлацията за изминалия месец в държава от еврозоната. Второто четене ще бъде публикувано след около две седмици.

Ускоряващата се инфлация в най-голямата европейска икономика ще е добре дошла за централните банкери във Франкфурт, които полагат усилия на насърчат ръста на икономиката и на цените в еврозоната.

В четвъртък се очакват данните на Евростат за инфлацията в еврозоната и в целия Европейски съюз. През февруари тя беше отрицателна (-0,2%).

В своите прогнози от март ЕЦБ посочва, че инфлацията в еворозоната ще бъде 1,3% през 2017 г. и 1,6% през 2018 г., като средносрочната цел е ново близо до, но под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още