IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Китай се забавя през май

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите се понижава до тримесечно дъно от 51,2 пункта

09:56 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на услугите в Китай, който се счита за ключов за икономическия растеж, се забавя през май, сочи проучване на частната изследователска компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin), цитирано от CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите се понижава до тримесечно дъно от 51,2 пункта, след като през април отчете стойност от 51,8 пункта. Спадът през май е второ поредно месечно понижение.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 – за свиване. 

Забавянето на активността през май се дължи основно на слабите поръчки, слабото създаване на работни места и ниската продукция.

Освен това оптимизмът сред бизнеса се понижава до най-ниското си ниво тази година, посочват авторите на доклада.

По-рано тази седмица беше публикуван правителственият PMI индекс в сферата на услугите, който отчете понижение от 53,5 пункта през април до 53,1 пункта през май.

Секторът на услугите, чиито най-големи компоненти са услугите в недвижимите имоти и финансите, генерира по-голямата част от БВП и е ключов за икономическия преход в Китай.

Миналата седмица изданието China Securities News обяви, че властите в Пекин ще отворят някои сфери като образованието и здравеопазването за чуждестранни инвестиции, без обаче да посочват конкретен времеви период.

„Правителството трябва да продължи с мерките за стабилизиране, за да подпомогне възстановяването на икономиката. Освен това трябва да облекчи контрола и регулациите в сектора на услугите, така че той да реализира потенциала си за растеж“, казва Джъншън Джун, директор на звеното за макроикономически анализи в CEBM Group.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още