IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай остава стабилно през май

Продажбите на дребно нарастват с най-бавното темпо от април 2015 г., показват данните на Националната статистическа служба в Пекин

10:43 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство в Китай остава стабилно през май

Промишленото производство на Китай остава стабилно през май, докато продажбите на дребно и градските инвестиции се забавят неочаквано, увеличавайки съмненията дали втората най-голяма икономика в света се стабилизира след разочароващото първо тримесечие.

Продажбите на дребно нарастват с 10% на годишна база през май, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данните на Националната статистическа служба в Пекин след ръст от 10,1% през април. Това е най-ниското покачване през последните 10 месеца, изчислява Trading Economics. 

Графика: Trading Economics

Промишленото производство се покачва със 6% в сравнение с година по-рано, като остава на непроменено ниво в сравнение с април, но е по-ниско от очакванията на икономистите за ръст от 6,1%, пише MarketWatch.

През последната година ръстът в промишленото производство на Китай се колебаеше между 5,5% и 6,5%, което е наполовина по-малко в сравнение с наблюдаваните нива на производство преди няколко години.

В същото време растежът на инвестициите във фиксирани активи се забавя рязко до 9,6% на годишна база през периода януари-май в сравнение с 10,5% през първите четири месеца на годината. Средната прогноза на икономистите бе за растеж от 10,5%. 

Според данни на Световната банка показателите за растеж показват, че индустриалното производство формира до 40% от общия БВП на страната.

Все още обаче има много насрещни ветрове срещу втората най-голяма икономика в света, между които способността на финансовата система да се справи със задлъжнялостта след десетилетия на бързо растящ дълг. В момента дългът, натрупан от китайските банки, се изчислява на около 1,7 трлн. долара.

По-слабото външно търсене за китайски стоки и услуги също се превръща в голям проблем за Китай, докато износът следва низходяща тенденция повече от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още