IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският конституционен съд одобри кризисната програма на ЕЦБ

По този начин германските съдии се присъединиха към по-ранно решение на Съда на Европейската общност в Люксембург

12:10 | 21.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на&nbsp;Германския конституционен съд в Карслруе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Германския конституционен съд в Карслруе. Снимка: Архив Ройтерс

При сериозни кризисни случаи Европейската централна банка (ЕЦБ) може да подкрепя застрашени държави от еврозоната с помощта на покупки на държавни облигации и с германско участие.

Във вторник базираният в Карлсруе германски конституционен съд отклони няколко жалби срещу програмата на Европейската централна банка за Преки парични трансакции (Outright monetary policy – OMT). Тя беше одобрена през 2012 г., след като на 6 септември същата година в разгара на европейската дългова криза президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че при определени условия ще има неограничено изкупуване на държавни облигации на закъсали държави. Аргументът срещу програмата бе, че тя нарушава забраната за директно финансиране на правителствата. 

По този начин германските съдии се присъединиха към по-ранно решение на Съда на Европейската общност в Люксембург, предава DPA.

В действителност програмата никога не бе задействана, но само обявяването на тази възможност успокои пазарите. Въпреки това и до днес е спорно и неясно дали ЕЦБ въобще е трябвало да даде това обещание.

В Германия самото обявяване се сблъска със сериозна критика. Жалби подадоха Лявата партия в Бундестага, политикът от Християнсоциалния съюз Петер Гаувайлер и съюзът „Повече демокрация“ на бившия правосъден министър Херта Дойблер-Гмелин. Всички те смятат, че програмата е непозволена икономическа политика от страна на ЕЦБ.

В началото на 2014 г. по няколко жалби съдиите от Карслруе намекнаха, че считат решението на Драги за противозаконно. Централната банка засягала компетентността на държавите и и незаконно финансира държавните бюджети, поясниха тогава съдиите. Според тогавашното решение на Конституционния съд са налице сериозни причини да се смята, че така нареченото решение за OMT на Управителния съвет на ЕЦБ от септември 2012 г. излиза извън мандата на паричната политика на ЕЦБ и "нарушава забраната за монетарно финансиране на бюджетите". 

Преди окончателното си решение в началото на 2014 г. съдиите изпратиха делото до най-висшия трибунал на Европейския съюз със списък от искания за ограничаване на програмата. Сега германският съд ще разгледа насоките и ще провери доколко съответстват на конституцията. Той обаче нямаше никакви правни съмнения срещу програмата за закупуване на обезпечени облигации. 

Европейските съдии в Люксембург заявиха, че предложението на Драги ще бъде допустимо само ако обемът му е ограничен, за да е в съответствие с паричната политика в мандата на ЕЦБ. Категоричен лимит би спрял председателя на ЕЦБ да изкупи толкова, колкото смята за добре – обещание, което направи, за да предотврати разпадането на валутата. Съдът в Люксембург не отговори на всички зададени от Германия въпроси и отхвърля абсолютен таван. По отношение на мандата на ЕЦБ съдът изкопира аргументите на ЕЦБ

В решението си от юни Европейският съд поиска от централната банка да не изкупува облигации твърде скоро след емитирането, нито да разкрива стратегията си предварително. Той отсъди, че програмата е била съобразена, за да гарантира обхватът ѝ да не бъде по-широк от необходимото.

Сега Федералният конституционен съд се присъединява към този възглед, а също така приема условията, които Съдът в Люксембург е формулирал за програмите за закупуване на обезпечени облигации от този тип.

На практика зелената светлина на Конституционния съд означава, че германската централна банка Bundesbank ще може да участва в прилагането на механизма ОMT. ЕЦБ купува с посредничеството на националните централни банки от еврозоната. 

Междувременно, за да даде тласък на инфлацията в еврозоната, ЕЦБ започна да изкупува масово от март 2015 година държавни и частни облигации на европейски страни в рамките на програма от 80 милиарда евро месечно, наречена количествено улеснение (QE). Изпълнението на тази програма също е поверено на централните банки. От началото на този месец се изкупуват и облигации на компании.

Днешното решение на съда в Карлсруе беше обявено през силно натоварена за ЕЦБ седмица - началото на нова серия огромни заеми за банките утре и британския референдум в четвъртък.

От утре ЕЦБ ще предложи дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO), давайки на банките достъп до финансиране при нулеви или отрицателни лихви.

Германският съд се занимава на няколко пъти с подобни жалби. 

През септември 2012 г. съдът в Карслруе отхвърли искането за блокиране на постоянния спасителен фонд за еврозоната (Европейския механизъм за стабилност - ЕМС). По-рано през лятото няколко групи граждани внесоха съдебни жалби срещу приетите в края на юни 2012 г. от двете камари на парламента мерки за спасяването на еврото с твърдението, че те са противоконституционни. Сред жалбите има и такава, внесена от фракцията на Левицата в Бундестага, подписана от 12 хил. граждани. Ищците смятат, че прилагането на ЕМС ще има непредсказуеми последици за Германия. Свързаното с тях бреме едва ли ще може да бъде изчислено. 

През септември същата година съдиите постановиха и определени условия за германското участие. Така например всяко увеличаване на сумата на германското участие над 190 млрд. евро трябва да бъде ратифицирано от долната камара на германския парламент. Магистратите задължиха също германското правителство да представи споразуменията за учредяване на ЕСМ за одобрение в двете камари на парламента и отхвърли заложената в договора клауза за конфиденциалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"Категоричен лимит би спрял председателя на ЕЦБ да изкупи толкова, колкото смята за добре обещание, което направи, за да предотврати разпадането на валутата"Хем инфлация (спадане на валутата) хем изкупуване за да спре разпадането и.Загряват хеликоптера..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още