IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серия макроикономически данни от Китай не успяха да оправдаят очакванията

Става въпрос за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи

11:32 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Китай расте с 6% на годишна база през юли, което е малко под очакванията за повишение от 6,1 на сто, съобщава CNBC. Прогнозите на всички 39 анализатори, анкетирани от агенция Ройтерс, варираха от 6 до 6,7 на сто. През юни ръстът на индустриалното производство в Поднебесната империя беше 6,2%.

Китайските власти публикуваха още макроикономически данни. Продажбите на дребно растат със завидните 10,2 на сто на годишна база. Стойността обаче остава под очакванията за повишение от 10,5 на сто.

Инвестициите във фиксирани активи през периода януари – юли нарастват с 8,1 на сто и също разочароват пазарите, които прогнозираха повишение от 8,8 на сто. Освен това ръстът на тези инвестиции се забавя до най-слабото си темпо от 1999 г. Инвестициите във фиксирани активи в частния сектор се повишават с две 2,1% на годишна база през периода януари – юли на фона на 2,8% ръст през първото полугодие.

Според Джулиан Еванс-Причард, икономист за Китай в Capital Economics, забавящите се инвестиции са по-голям повод за притеснение, отколкото индустриалното производство.

По думите му макар че има някои положителни данни в индустрията като производството на стомана и електричество, спадът при инвестиции може да вещае по-рязко забавяне.

В петък китайската статистическа служба заяви, че икономиката продължава да е обект на натиск в периода на приспособяване към модел, по-тясно зависим от вътрешното потребление и не толкова от инвестициите и промишлеността.

Според Пекин забавянето при инвестициите във фиксирани активи в частния сектор е свързано с предизвикателства при финансирането и прилагането на политиките, както и с ограничения достъп до услуги.

Фискалната политика ще поеме лидерството при стимулирането на ръста през втората половина на 2016 г. на фона на понижение при частните инвестиции”, смятат анализаторите от австралийската банка ANZ. Макар че властите все още се опасяват от покачване на цените на имотите, облекчения при паричната политика вероятно ще бъдат ограничени през второто полугодие, смятат от банката.

По-рано през тази седмица разочарование дойде и от търговията, като износът и вносът се понижиха повече от очакваното в доларови измерения през юли. Износът в долари записа спад от 4,4% на годишна база, а вносът – понижение от 12,5 на сто. 

Още икономиески новини за Китай вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още