IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите кредити в Китай се увеличават с най-бавното темпо от две години насам

През юли новите заеми в юани са за 463,3 млрд. юана спрямо очаквани 850 млрд. юана

16:17 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Новите кредити в Китай се увеличават с най-бавното темпо от две години насам

Новите кредити в Китай се увеличават с най-бавното темпо от две години насам, което предполага, че паричните власти са по-угрижени за увеличаващите се финансови рискове, отколкото да дават стимул на старите двигатели на икономическия растеж, пише Bloomberg.

Съвкупното финансиране възлиза на 487,9 млрд. юана (73,4 млрд. долара) в края на юли спрямо медианната оценка на анкетираните от агенцията анализатори за 1 трлн. юана.

Новите заеми в юани са за 463,3 млрд. юана спрямо очаквани 850 млрд. юана, сочат актуалните данни на Централната банка на Китай.

И двата показателя се разширяват с най-бавното темпо от поне юли 2014 г. Паричният агрегат М2 пък се покачва с 10,2%, или най-бавно от април 2015 г.

Смекчаването на финансовите рискове стана голям приоритет за Пекин, след като икономическият ръст се стабилизира през второто тримесечие. Подходът може да се промени, ако евентуалните спадове на имотния пазар или промишленото производство заплашат целта за ръст от 6,5% годишно.

Други данни, оповестени в петък, показват, че скорошната стабилизация се е задъхала през юли, тъй като индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите се забавиха.

Отделно, Министерството на финансите на Китай отчете бюджетен излишък от 200,2 млрд. юана през юли и 3,3% годишен ръст на приходите до 1,48 трлн. юана. Според ведомството в следващите месеци страната ще срещне трудности пред растежа на бюджетните приходи заради натиска върху икономиката.

Резкият спад на новите кредити може да е свързан с последните дискусии относно овладяването на балони върху активите и затегнатите изисквания от някои банки, смята икономистът от Commerzbank AG в Сингапур Джоу Хао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още