IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови градове в Китай затягат мерките за пазара на имоти

Местните власти в два града в близост до Шанхай се опасяват от балон

11:45 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Нови градове в Китай затягат мерките за пазара на имоти

Още градове в Китай затягат мерките за пазара на имоти, за да предотвратят балон, съобщава Bloomberg.

Нандзин и Суджоу в провинцията Дзиенсу, които се намират в близост до Шанхай, увеличават изискваната първоначална вноска при покупка на второ жилище до 50% от цената на имота. Новото правило влиза в сила от петък (12 август). 

В Суджоу се въвеждат и допълнителни ограничения за покупката на жилище от хора без жителство. Купувачите на втори дом освен това трябва да са си платили всички данъци и осигурителни вноски за поне една година назад.

Първоначално само най-големите градове в Китай въведоха мерки за затягане на пазара на имоти, след като цените отново започнаха да отчитат силни ръстове. Постепенно обаче местните администрации и на по-малки градове се задействаха заради опасения от балон на жилищния пазар.

Властите в Суджоу отчитат 64% ръст на цените на жилищата през юни на годишна база, а в Нандзин – 30% за същия период.

Двата града са сред първите от второстепенните градове в Китай, които отново въвеждат мерки за затягане на пазара на имоти, след като през 2014 г. почти всички местни администрации в групата отмениха ограниченията заради “охлаждането” на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още