IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Август донесе първи ръст за китайския внос от близо две години

Износът забавя своя спад и изненадва приятно анализаторите

10:37 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският внос неочаквано се повишава през август за пръв път от близо две години, а износът забавя своя спад, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на правителствени данни.

Ръстът на вноса възлиза на 1,5% на годишна база, обръщайки губещата тенденция от юли, когато беше отчетен спад от 12,5%. Прогнозата на пазарите беше за понижение от 4,9%. 

Повишението през август е първият ръст на годишна база в доларови измерения от октомври 2014 г. 

Износът се понижава с 2,8% в доларови измерения, след като през юли записа спад от 4,4 на сто. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за 4-процентов спад.

Така търговският излишък на Китай става 52,05 млрд. долара – малко под стойността през юли (52,31 млрд. долара). Излишъкът е най-високият от седем месеца насам и не оправдава очакванията на анализаторите за стойност от 58 млрд. долара.

„Въпреки добрите данни слабото глобално търсене ще продължава да тежи на китайския износ и перспективи пред производствения сектор“, коментират експертите от австралийската банка ANZ.

И все пак данните от четвъртък може да са лъч надежда за глобалната търговия на фона на актуалните опасения за протекционизъм и застоя в преговорите за Транс-тихоокеанското партньорство и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

Световната търговска организация очаква глобалната търговия да запише пета поредна година на ръст под 3% заради по-ниската стойност на стоките, която пък се дължи на колебания във валутните курсове и спада в цените на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още