IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ се понижава през октомври за седми пореден месец

Все пак спадът не е толкова рязък колкото през септември

10:37 | 08.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ се понижава през октомври седми пореден месец, като слабото търсене продължава да тежи на икономика номер две в света. Все пак спадът не е толкова рязък колкото през септември, посочва Wall Street Journal.

Износът се понижава със 7,3% на годишна база, сочат данни на Митническата администрация. Резултатът е по-лош от средната прогноза от 5,7% на икономистите, анкетирани от WSJ. През септември спадът беше 10%.

Вносът през октомври се понижава с 1,4% на годишна база, което до голяма степен отговори на очакванията. Освен това е по-добър резултат от 1,9-процентовия спад през септември. 

Търговският излишък се разширява през октомври с 49,06 млрд. долара, което е по-малко от очакванията. През септември излишъкът беше 41,99 млрд. долара.

„Това вероятно е най-доброто, което можем да очакваме“, казва Ейми Юан Джуан, анализатор в Nordea Bank. “Макар че вътрешното търсене е подкрепено от правителствени стимули, няма особено много инструменти за влияние на външното търсене”, посочва тя.

Поръчките се ускоряват през октомври, след като два тайфуна през септември забавиха доставките. Подобрените бизнес нагласи в САЩ и Германия също допринасят, но може да отнеме няколко месеца, преди китайският износ да се възстанови достатъчно, за да помогне на цялостната експанзия.

Вносът извлича полза основно заради повишеното търсене на суровини, което от своя страна е подкрепено от продажбите на жилища във водещи пазари. Цените на желязната руда се повишават с 15% на месечна база, а поскъпването при петрола възлиза на 1,5% през октомври.

Тази година китайските власти не поставиха целеви нива за търговския баланс, след като през 2015 г. и 2014 г. не постигнаха тези цели от съответно 6% и 7,5%. През първите 10 месеца на 2016 г. износът и вносът на Китай като единен показател се понижават със 7,6%.

Повече за форекс пазарите, капиталови пазари, фондове, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 8.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още