IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании вероятно ще повишат цените през 2017 г.

Проучване на Английската централна банка показва, че 80% от фирмите очакват покачване на цените в рамките на 1% следващата година заради слабата валута

15:58 | 21.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските компании вероятно ще повишат цените следващата година, като по този начин ще прехвърлят към клиентите си по-високите разходи за продукцията, причинени от поевтиняването на валутата. Това сочи проучването на Английската централна банка (АЦБ) за бизнес условията в страната, цитирано от Bloomberg. Изследването се базира на информация от представителите на регулатора в страната.

Около 80% от компаниите очакват покачване на цените в рамките 1% през 2017 г. Половината от участвалите фирми казват, че през последната една година е имало ръст в цените. 

Инфлацията в разходите за продукция се ускори рязко. Това се очакваше да започне да се отразява на потребителските цени около Нова Година. Ръстът на заплатите остана стабилен, но някои от респондентите очакват натиск нагоре“, пише в проучването на АЦБ.

Очакваният скок в инфлацията до голям степен се дължи на паунда, който поевтиня със 17% след референдума за Brexit от края на юни. По-високите цени ще понижат реалните доходи на британците и ще навредят на потребителските разходи следващата година. По-рязкото ускорение на инфлацията пък може да накара АЦБ да се намеси. Отделен доклад от сряда на Citigroup посочи, че дългосрочните очаквания на британците за инфлацията се се повишили до 3-годишен връх.

Според централната банка средните цени се очаква да се повишат във всички сектори на икономиката. Регионалните представители на регулатора събират информация за проучването от 350 компании в Обединеното кралство с общи продажби на стойност 75 млрд. паунда (93 млрд. долара) през октомври и ноември. Все пак в доклада има и положителни последици от по-евтината валута, а именно – тя насърчава износа и окуражава туристите да харчат повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още