IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти водят разговори с водещи биткойн борси

Нарастват опасенията, че регулаторите може да затегнат контрола си над криптовалутата

13:40 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка провежда срещи при закрити врата с няколко борси за търговия с дигиталната валута биткойн, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои анонимни източници. Така нарастват опасенията, че регулаторите може да затегнат контрола си над криптовалутата.

Представителите на Китайската народна банка ще се срещнат в сряда следобяд с представители на борсите за биткойн, а сред обсъжданите теми ще бъде прането на пари. 

Криптовалутата реагира с рязък спад в началото на годината на новините, че Китай може да затегне правилата за търговия с биткойн, за да свие отлива на капитали. През януари имаше проверки на борсите OkCoin, Huobi и BTCC, след като миналата година криптовалутата поскъпна с над 120%, тъй като инвеститорите купуваха биткойни като  защитасрещу обезценяване на юана.

Китай има ключова роля на биткойн пазара през последните години, тъй като китайците станаха водещи трейдъри и т.нар. миньори на криптовалутата. Интересът им се дължи на търсенето на алтернативни активи, липсата на такси при обмен и ниската цена на тока, необходим за компютрите, които „добиват“ биткойн. Всякакъв повишен контрол от страна на властите обаче може да окаже натиск над биткойн пазара в Китай.

Трите най-големи борси на биткойн в Китай въведоха такса на трансакция от 0,2%, за да предотвратят спекулациите и големите колебания в цените.

От началото на февруари биткойн поскъпна с 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още