IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика расте с 1% през 2016 г.

Отслабналата йена насърчава ускорение в износа и бизнес инвестициите

09:51 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика расте с 1% годишен темп на ръст през последното тримесечие на 2016 г., като отслабналата йена насърчава ускорението в износа и бизнес инвестициите, съобщава Financial Times.

Стойността до голяма степен оправдава очакванията на анализаторите за повишение в размер на 1,1 на сто.

През предходното тримесечие ръстът беше 1,4 на сто.


source: tradingeconomics.com

Здравият растеж ще подкрепи политическата популярност на премиера Шиндзо Абе и предполага, че Японската централна банка няма да разширява паричните стимули.

За цялата 2016 г. икономиката също расте с 1%, след като през 2015 г. записа повишение в размер на 1,2 на сто. Това обаче е далеч над дългосрочния потенциал за ръст от 0,5 на сто, което подсказва, че планът на Абе за съживяване на икономиката, или Абеномиката, работи и насърчава търсенето.

Нетният износ допринася с 1 процентен пункт през периода между октомври и декември. Тогава за президент на САЩ беше избран Доналд Тръмп и това доведе до поскъпване на долара и поевтиняване на йената. Така обменният курс се повиши от около 100-105 йени за долар до около 110-115 йени за долар.

Бизнес инвестициите добавят 0,6 процентни пункта към ръста, а държавните разходи – 0,3 процентни пункта. Това компенсира спада в складовите наличности и в публичните инвестиции, които изтриват съответно 0,5 и 0,3 процентни пункта.

Данните за БВП подсказват, че японската икономика вероятно е по-силна, отколкото е изглеждала по-рано, но слабост се наблюдава при потреблението, което стагнира. Това от своя страна говори, че икономиката в азиатската държава все още няма достатъчно вътрешна инерция, коментира FT.

На тримесечна база японската икономика расте с 0,2 на сто на фона на очаквания за 0,3% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още