IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита най-ниския търговски излишък от година насам

Ръстът на вноса в страната изпреварва през януари повишението на износа

10:09 | 10.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският огромен търговски излишък, дълго време обект на сериозна критика от страна на различни икономисти, се е свил до най-ниското си ниво от една година на фона на рязко покачване на вноса в началото на годината.

Германският внос се повишава над очакванията през януари, а ръстът е по-голям от този на износа, който и без това също е изненадващо висок, съобщава Ройтерс. Вносът във федералната република се повишава с 3% на месечна база след сезонно изглаждане на стойностите. Износът расте с 2,7%, показва още докладът на статистическата служба Destatis. 

Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха 1,85% ръст в износа и 0,5% повишение на вноса. 

Търговският баланс на страната, параметър, отчитащ разликата между вноса и износа, пада от 18,7 млрд. евро до 14,8 млрд. евро през януари спрямо декември - далеч по-стръмен спад от прогнозата за 18 млрд. евро на икономистите. Това е най-ниската стойност от януари 2016 г. насам, коментира Financial Times.

Търговският излишък се повишава от 18,3 млрд. евро през декември до 18,5 млрд. евро през януари. Прогнозата на анализаторите беше за излишък на стойност 18 млрд. евро. 

Излишъкът по текущата сметка се свива от 24,8 млрд. евро през декември до 12,8 млрд. евро. Година по-рано той бе в размер на 14,6 млрд. евро.  

Питър Наваро, новият търговски съветник на администрацията в САЩ, обвини Берлин в използване на „грубо подцененото" евро, за да получава предимство пред основните си търговски конкуренти. Една слаба валута спомага за насърчаване на износителите. Но германското правителство, ЕС и Европейската централна банка яростно отхвърлиха критиките. В четвъртък управителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че „няма причина" за критикуването на Берлин, след като стойността на еврото се определя от пазарите, а не се контролира от Берлин или Франкфурт.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"В четвъртък управителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че няма причина" за критикуването на Берлин, след като стойността на еврото се определя от пазарите, а не се контролира от Берлин или Франкфурт."Напрао да се разплачеш...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още