IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия записва неочакван ръст през февруари

Ден по-рано бяха публикувани данни за фабричните поръчки, които се възстановяват, подпомогнати от вътрешното търсене

10:38 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Германия записва неочакван ръст през февруари, потвърждавайки стабилността на икономическите перспективи във федералната република, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство, след сезонни и инфлационни корекции, расте с 2,2% на месечна база. През януари ръстът беше същият. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за спад от 0,2%. Обикновено този измерител е волатилен, посочва агенцията.

На годишна база индустриалното производство в Германия се повишава с 2,5 на сто. 

Ден по-рано бяха публикувани данни за фабричните поръчки, които се възстановяват, подпомогнати от вътрешното търсене. През 2016 г. германската икономика се разшири с най-бързия темп от 2016 г., а и има индикации за ускорение на бизнес активността в частния сектор. Освен това безработицата е на рекордно ниско ниво. Все пак парламентарните избори през есента, Brexit и несигурността за търговските политики на САЩ представляват рискове за потреблението и инвестициите в най-голямата европейска икономика, коментира Bloomberg.

„Като цяло секторите в промишленото производство се справят изключително добре през първото тримесечие“, пише в изявлението на Министерството на икономиката.

Производството на инвестиционни стоки расте с 1,1%, на потребителски стоки – с 1,4%, а повишението в строителството е в размер на 13,6%.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още