IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия запази предпазливия тон

Управителят на банката Филип Лоу повтори опасенията си, че рекордната задлъжнялост на домакинствата и слабият ръст на заплатите правят потреблението уязвимо

11:31 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Австралия не се присъедини към редицата други регулатори, които намекнаха за предстоящо затягане на паричната политики, съобщи Bloomberg. Управителят на банката Филип Лоу повтори опасенията си, че рекордната задлъжнялост на домакинствата и слабият ръст на заплатите правят потреблението уязвимо.

Централната банка остави основния лихвен процент без промяна на ниво 1,50%.

Нараснаха спекулациите, че регулаторът ще последва Английската и Канадската централна банка и ще заеме по-строга позиция за паричната политика. Въпреки това последното нещо, което Лоу би искал, е да предизвика скок във валутата. Резервната банка на Австралия по принцип е склонна да приеме ситуация, в която не отговаря на пазарните очаквания и всъщност направи точно това с най-краткото си изявление от октомври насам – само 493 думи, посочва Bloomberg. 

Все пак управителят Лоу изрази известен оптимизъм. По думите му бизнес условията са се подобрили, а използваният капацитет се е повишил в райони, където няма минно дело. Освен това регионите, където преобладава ресурсната индустрия, почти приключват дългогодишния период на свиване на инвестициите, коментира Лоу.

Ключови обаче остават изказванията му за дълга на домакинствата, който се е покачил до нов рекорд: „Ръстът на потреблението остава потиснат, отразявайки слабия ръст в реалните заплати и високите нива на задлъжнялост на домакинствата“.

Лоу посочи и смесения характер на трудовия пазар в Австралия. Макар че има ръст в заетостта, а безработицата се понижи от 5,9 до 5,5%, все още остава висок делът на хората на намалено работно време, но не по тяхно желание, а защото компаниите не могат да си позволят да ги назначат на пълен работен ден.

Задържането на лихвите ниски е важно не само за да подпомогне прехода от инвестиции в минна индустрия, но и за се стимулира бизнесът да взима кредити, да инвестира и да наема хора.

Лоу за пореден път предупреди, че поскъпваща валута може да усложни прехода в австралийската икономика. Това показва защо някои наблюдатели, очакващи сигнали за затягане на паричната политика, са поставили надеждите преди опита.

Към 11:20 часа българско време австралийският долар поевтинява с 0,72% до 0,7606 щатски долара.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още