IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ е загубил част от набраната скорост през февруари

Страната има поводи за силни опасения от евентуални нарушения в световната търговия и световния икономически растеж

16:33 | 09.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ е загубил част от набраната скорост през февруари, сочат най-новите официални данни, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Стойността на износа на най-голямата европейска икономика е нараснала с 2,4 на сто през февруари спрямо същия месец на миналата година, достигайки общо 104,7 млрд. евро (129 млрд. долара).

През януари износът се повиши с 8,6 на сто на годишна основа. Отчетено на месечна основа през февруари износът е намалял с 3,2 на сто, най-вече заради по-малките доставки за страни извън ЕС. 

Вносът в Германия се е увеличил с 4,7 на сто спрямо февруари 2017 г. до 86,3 млрд. евро, пише БТА.

Като страна, чиято икономика е силно ориентирана към износ, Германия има поводи за силни опасения от евентуални нарушения в световната търговия и световния икономически растеж, включително опасността от търговска война между САЩ и Китай.

Наскоро данните за активността в сектора на промишлеността в Германия бяха ревизирани в посока надолу до 58,2 пункта спрямо 58,4 при предварителното четене. Така последните резултати за страната показват най-слабата дейност в производствената активност от осем месеца насам.

В Германия и ръстът на поръчките е с най-бавния си темп за последните 16 месеца, главно поради по-малкото поръчки от външните пазари.

Данни има и за отслабване на заетостта, а средните срокове за доставка се увеличават с рекордни темпове. Инфлационният натиск обаче намалява, но оптимизмът по отношение на перспективите за развитие през годината е на най-ниското си ниво от 18 месеца насам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още