IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия се влошава за втори пореден месец

Оценката за текущата бизнес ситуация в индустрията се връща на нивата си от март 2017 г., тъй като поръчките продължават да намаляват

12:53 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на бизнес доверието в Германия се влошава за втори месец подред през октомври, като фирмите са все по-малко доволни от сегашната ситуация и по-малко оптимистични за следващите месеци според последните данни на Института за икономическо развитие Ifo.

Показателят, измерващ бизнес очакванията, се понижава от 103,7 пункта през септември до 102,8 пункта през октомври, съобщава tradingeconomics.com. Консенсусната прогноза на пазара беше за 103 пункта. Индексът, измерващ текущите условия, отчита спад в стойността си от 106,6 пункта до 105,9 пункта.

Според проучването нарастващата глобална несигурност все повече оказва влияние на германската икономика. Бизнес климатът се влошава в индустрията, при доставчиците на услуги, търговците на едро и дребно, но се наблюдава подобрение в строителния бранш.

Оценката за текущата бизнес ситуация в индустрията се връща на нивата си от март 2017 г., тъй като поръчките продължават да намаляват, а използването на капацитета за производство се свива.

В сектора на услугите бизнес климатът се влошава поради много по-неблагоприятни оценки на текущата бизнес ситуация. Търговците на дребно пък възнамеряват да увеличат цените. 

Забавянето в услугите и индустрията се видя и при представянето на предварителните данни за бизнес активността в двата сектора чрез индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на института IHS Markit.

Наблюдава се най-слабата експанзия в сектора на услугите за последните пет месеца, а новите поръчки се връщат на нивата си от май тази година. В индустрията обаче ситуацията в Германия се влошава дори по-бързо, тъй като новите поръчки намаляват за първи път от близо четири години, като се обръща внимание на спада, който се наблюдава в автомобилната индустрия. Отслабва и търсенето от чужбина за втори месец подред. Темпът на създаване на нови работни места в промишлеността в Германия е най-слаб от година и половина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още