IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ оставя лихвите ниски за по-дълго време и отпуска нов кръг стимули за банките*

От централната банка стартират нов кръг от целевите операции по дългосрочно рефинансиране от септември 2019 г.

15:12 | 07.03.19 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка запази лихвите без промяна, но отложи във времето повишаването на лихвените проценти. Освен това ЕЦБ взе решение от септември да стартира нов кръг от евтино финансиране за банките с цел стимулиране на икономиката. 

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко до края на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Управителният съвет възнамерява да продължи пълното реинвестиране на плащанията на главници по падежиращи дългови ценни книжа, закупени по програмата за закупуване на активи за продължителен период от време, след като започне повишаването на основните лихвени проценти на ЕЦБ и, във всеки случай, за толкова дълго, колкото е необходимо за поддържане на благоприятни ликвидни условия и достатъчно ниво на парични средства.

През септември 2019 г. ще бъде дадено началото на нова поредица от целеви операции по дългосрочно рефинансиране (ЦОДР-III), които ще се провеждат веднъж на тримесечие, ще приключат през март 2021 г. и всяка ще бъде с двегодишен матуритет. Тези нови операции ще допринесат за запазването на благоприятни условия на банково кредитиране и за гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. В ЦОДР-III контрагентите ще имат право да вземат в заем до 30% от размера на допустимите към 28 февруари 2019 г. кредити, при лихвен процент, който се индексира спрямо лихвения процент по основните операции по рефинансиране за целия срок на всяка операция. Подобно на неприключилата програма за ЦОДР, в ЦОДР-III ще бъдат вградени стимули за запазване на благоприятни кредитни условия. Повече подробности за точните условия на ЦОДР-III ще бъдат оповестени своевременно.

Кредитните операции на Евросистемата ще продължат да се провеждат по тръжна процедура с фиксиран лихвен процент и пълно разпределение толкова дълго, колкото е необходимо, и най-малко до края на периода на поддържане на резервите, който започва през март 2021 г.

От решението на ЕЦБ става ясно, че отслабващата икономика провали плана за оттегляне на стимулите, коментира Bloomberg.

Новият кръг от дългосрочни заеми за банките е първият от 2016 г. насам. Промяната в политиката на Европейската централна банка е в съответствие със забавянето на големите икономики Германия и Италия на фона на глобалния протекционизъм и популизъм.

Стимулите, които от ЕЦБ ще осигурят за банките, ще осигурят по-добри условия за кредиране на, а това ще подкрепи реалната икономика. 

От протокола от предишното заседание на ЕЦБ стана ясно, че представителите на банката определят заседанието през март като ключово, на което ще произнесат присъдата си дали забавянето в еврозоната е достатъчно устойчиво, за да навреди на средносрочните перспективи за растежа и инфлацията, което пък би могло да оправдае новото дългосрочно финансиране на банките. 

Банкерите от ЕЦБ се съгласиха през януари, че трябва да се обърне внимание на перспективите за ликвидните условия в банковия сектор, тъй като нaближaвa дaтaтa зa изплaщaнe нa пocлeдните целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) нa EЦБ пpeз 2020 г. за около 700 млрд. евро.

И въпреки че ЕЦБ прекрати програмата си за закупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро, сега банката подготвя почвата за отдаване на повече дългосрочни кредити на банките, за да се гарантира, че те ще продължат да кредитират икономиката дори по време на забавянето.

Влошаващите се перспективи за растеж в Европа повишиха очакванията сред инвеститорите, че повишаване на лихвите няма да има преди 2020 г. По време на последната си среща представителите на ЕЦБ са отбелязали, че промяната в пазарните очаквания е в съответствие с техния ангажимент да поддържат лихвените проценти непроменени поне през през лятото и при всички случаи толкова дълго, колкото е оправдано от икономическите перспективи.

Погледите се насочват към управителя на ЕЦБ Марио Драги, както и към сигналите, които ще изпратят централните банкери към пазарите. 

Малко след обявяване на решението еврото поевтиня спрямо долара с 0,24% до 1,1280 долара.

*Информацията е допълнена към 15:24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 13
ert
преди 5 години
Браво, време е за паритет на еврото с долара.Но е важно да постигнем тази пуста поне 2% инфлация, а защо не и повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още