IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка уволни главния си икономист

Общо над 10 души са отстранени от длъжност след масовата чистка

11:31 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка уволни главния си икономист Хакан Кара и ръководителите на някои отдели като част от реорганизация, за която се разпореди управителният съвет на банката, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Стъпката идва, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на банката Мурат Четинкая миналия месец заради разногласия за лихвените проценти. Банката беше подложена на натиск от Ердоган да намали лихвите противно на призивите на пазарите да ги увеличи, за да овладее изключително високата инфлация.

Сред отстранените са директорът за паричната политика Пънар Йозлю, директорът за пазарите Ирхан Кандар и директорът за банките и финансовите институции Явуз Йетер, според документ, с който агенцията се е запознала.

В него е описано преструктурирането на някои отдели съгласно решенията, взети от управителния съвет на централната банка на заседание вчера. Общо над 10 души са отстранени. Решенията влизат в сила от днес. Централната банка е отказала коментар пред Ройтерс.

На първото си заседание на 25 юли под ръководството на новия управител на банката Мурат Уйсал централната банка намали основния лихвен процент с 4,25 процентни пункта - от 24 процента на 19,75 процента. 

В края на юли Турската централна банка намали основния си лихвен процент, предприемайки промяна в паричната си политика след уволнението на предишния управител на банката от президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Турският президент, който не веднъж се обявяваше за противник на високите лихвени проценти, заяви, че бившият управител на централната банка Мурат Четинкая "не е следвал указанията".

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., беше сменен в началото на юли с президентски указ със заместника си Мурат Уйсал. Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че е необходима „пълна ревизия“ на централната банка на страната.

Според Ердоган Турция вече е платила „тежка цена“ за грешките на Четинкая, които включват неуспеха му да общува с пазарите, както и невъзможността да вдъхне доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още