IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС понижи прогнозата си за растеж в еврозоната

Комисията посочи несигурността около търговските преговори между САЩ и Китай, бъдещите отношения между Великобритания и ЕС и новите потребителски предпочитания в автомобилната индустрия като основни рискове

13:55 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия понижи прогнозата си за растеж на икономиката в еврозоната, като заяви, че глобалното търговско напрежение ще бъде определящо, за стабилността на региона, заради способността си да ограничи икономическата му експанзия, предава CNBC.

Комисията посочи несигурността около търговските преговори между САЩ и Китай, бъдещите отношения между Великобритания и ЕС - тъй като и двете трябва да установят нови правила за търговия след Brexit, и новите потребителски предпочитания в автомобилната индустрия като основни рискове, оказващи влияние върху краткосрочните перспективи .

В резултат на това Комисията намали своите икономически прогнози за еврозоната през 2019 г. и 2020 г. Сега се очаква икономиката на 19-членния регион да нарастне с темпове от 1,1% тази година и 1,2% през 2020 г. В предишните си прогнози от май месец Европейската комисия изчисли 1,2% темп на растеж за еврозоната през 2019 г. и 1,5% за 2020 г. eu eu

В доклада на Комисията се казва: „Фактът, че вече не се очаква растежът да се възстанови значително през следващите две години, е съществена промяна в сравнение с предходните прогнози и се основава на оценката, че много характеристики на глобалното забавяне ще продължат да съществуват... Най-важното е, че нарастването на търговското напрежение и рекордно високата несигурност относно търговските политики вероятно ще нанесат трайни щети на световната търговия“.

Предупреждението на Европейската комисия идва в момент, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) започна нов кръг от стимули за поддържане на крехкия растеж.

По рано през годината, Петер Ванден Хут, главният икономист на ING за Белгия и еврозоната, предупреди: „Върховият растеж вече е зад нас“ и прогнозира ръст от едва 1,4% за еврозоната през тази година.

„При тези обстоятелства виждаме известен стимул за ЕЦБ да затегне паричната политика. Все още смятаме, че през четвъртото тримесечие на 2019 г. би могло да има малко увеличение на лихвата по депозитите, да речем от 15 до 20 процентни пункта“ каза още той. Но в момента тази прогноза изглежда твърде оптимистична и дори неосъществима.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още