IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Нужна ни е правителствена подкрепа

В първата си по-голяма реч като управител на ЕЦБ, французойката призова Европа да спре „да се подценява“ и вместо това да покаже сила и решителност

16:35 | 22.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за нов микс от политики, като заяви, че трябва да се увеличат публичните инвестиции, за да се облекчи тежестта на паричните стимули и да се гарантира, че регионът може да процъфтява във все по-несигурния свят, предава Bloomberg.

В първата си по-голяма реч, откакто пое поста преди три седмици, новият гуверньор на ЕЦБ заяви, че институцията ще продължи да подкрепя икономиката на еврозоната. Но каза още, че фискалната политика е ключов елемент за преодоляване на предизвикателствата пред промяната в световната търговия и намаляващия вътрешен растеж.

„Кумулативните външни и вътрешни предизвикателства ни призовават да разгледаме - като европейците - как да реагираме на новата среда“, каза Лагард във Франкфурт. „Отговорът се състои в превръщането на втората по големина икономика в света в отворена за него, но уверена в себе си - икономика, която използва в пълна степен потенциала на Европа, за да осигури по-високи темпове на вътрешно търсене и дългосрочен растеж“, каза тя.

Предизвикателствата, за които Лагард говори се отразяват и от нивата на индекса на мениджърите по поръчките PMI. Данните, които бяха публикувани в петък, показаха, че икономиката на еврозоната отслабва този месец, като особено голям спад се забелязва в сектора на услугите.

Очаква се Лагард да се концентрира именно върху тези фактори на първото си заседание за определяне на политиката на ЕЦБ, на 12 декември.

„Забележително е, че тя говори само за реагиране на „бъдещи рискове “, въпреки че според нас има проблем с ниската инфлация и растежа, които се намира под-потенциалния в момента“, казва Грег Фузеси, икономист от JPMorgan и добави: „Ясно е, че чакането на по-голяма яснота относно бъдещите действия на ЕЦБ продължава“.

Лагард започна от там, където спря предшественикът й Марио Драги. В последната си реч той призова за фискална подкрепа от страна на правителствата в еврозоната, така че паричната политика да не е „самотен играч“ - фраза, която новият управител също използва.

В речта си французойката надгради идеята, която изрази в Берлин по-рано този месец, когато призова Европа да спре „да се подценява“ и вместо това да покаже сила и решителност.

„Имаме уникална възможност да отговорим на променящия се и предизвикателен свят, като инвестираме в нашето бъдеще“, каза тя. „Всичко това би променило играта, не само за нашата собствена стабилност и просперитет, но и за световната икономика“, допълни Лагард.

Тя каза също, че ще преразгледа стратегията на централната банка „в близко бъдеще“. Това е стъпка, която може да помогне за отправяне на отношенията, които се обтегнаха, след като Драги въведе нов пакет от стимули в последните си седмици на поста. Лагард вече започна да изгражда мостове на разбирателството по-рано този месец, като покани 25-членния Управителен съвет в луксозен хотел, където бяха обсъдени процесите за вземане на решения и проблемите в комуникацията.

Управителя на Бундесбанк Йенс Вайдман, един от най-яростните противници на неотдавнашния пакет от стимули и дългогодишен критик на програмата за купуване на облигации от страна на ЕЦБ, заяви, че подкрепя идеята за преразглеждането на стратегията и каза, че особено внимание трябва да бъде обърнато на страничните ефекти от разхлабената политика.

След години на безпрецедентни стимули - отрицателни лихвени проценти, покупки на облигации в големи мащаби и отпускане на дългосрочни заеми за банките – все повече нарастват опасенията от последствия като повишаване на цените на недвижимите имоти и прекомерно поемане на риск от инвеститорите в търсене на по-висока доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
bonboniera29
преди 4 години
Картинката е сравнително ясна: Правителствата правят разходи, чрез заеми с отрицателни лихви и поддържат безсмислен растеж. "Нашите" се облагодетелстват...Ако населението много обеднее /като френските жърти жилетки/ въвеждат безусловен базов доход, който осигурява бавно стопяване....И накрая зашеметяваща финансова и прочее кризи и ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ се възстановява волю-неволю...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Трябваше да опитат . А сега и от това . Няма друго оправдание . Да кажат че са направили всичко възможно , дори и невъзможното . Знаеха , че ще затрият икономиката , но сега съвестта им е чиста .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Едвам дойде на власт, а ти затвор искаш. Много си хитър бе, Каръков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Нужен ви е съд ,не подкрепа и затвор след това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Поредните планове за безсмислени правителствени харчове, които няма да направят нищо друго освен да обогатят шепа избрани лобисти. Например подобно е безумното решение на кабинета ни да купи F16 модел от преди 40 години(пълен ***) и да иска да купи 35 годишни холандски пробити корита отдавна излезли от експлоатация. Тези политики на напълно компроментирани и с икономически и с исторически аргументи, но това не пречи да се пробва пак и резултатът няма да е различен от предишните опити... Тези неандерталци от ЕЦБ още не са успели да обяснят с наивните си теории как потреблението било движело икономиката, кой някога е търсел да купи такова нещо като компютър или смартфон преди те да бъдат създадени и защо да се създават въобще и пускат на пазара при положение, че търсене за тях не е имало никакво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
С дейността си Европейската централна банка (ЕЦБ) по неправилен начин да емитира евро пряко нанася щети на държавите от еврозоната.Правителствата от еврозоната взимат заеми за да плащат нанесени щети от грешката на ЕЦБ.При наличие на фаталната банкова грешка Европейският съюз е с нарастващи щети и наближаваща катастрофална криза.Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард реално доказа, че запазва грешката на ЕЦБ и щетите за европейците ще се увеличават.Възможно е спасение от катастрофална европейска криза.За Европейски съюз с устойчив просперитет е необходимо ЕЦБ да подобри своята работа и по правилен начин да емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 4 години
Ха, след като монетаристите се осрааа Лорд Кейнс пак е на мода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още