IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се сви повече от очакваното

Отделен доклад на Министерството на труда показа, че броят на молбите за обезщетения за безработица е спаднал до 7-месечен минимум

16:55 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Данни на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък, съобщават че търговският дефицит на САЩ се свил до 47,2 милиарда долара през октомври. Отчетеното ниво на показателя е по-малко от очакванията на анализаторите за дефицит от 48,5 милиарда долара, информира Bloomberg.

В САЩ обикновено съществува излишък на услуги и дефицит на стоки, което президентът Доналд Тръмп определя като „несправедливост“.

Търговията на Вашингтон с Пекин е продължила да се влошава през октомври. Вносът на стоки от Китай е намалял с 4,8% на месечна база до 35,3 милиарда долара, докато износът е спаднал със 17% до 7,49 милиарда долара, най-ниското му ниво от почти една година. Разликата между двата показателя възлиза на 27,8 милиарда долара, което е най-ниското и ниво за последните седем месеца.

Американските и китайските преговарящи сигнализираха, че може би се приближават до постигане на търговска сделка, въпреки че Тръмп каза, че няма да има нищо против, ако това стане едва след изборите през 2020 г. и заплаши с увеличаване на митата от 15 декември, ако преговарящите не успеят да постигнат сделка, която той да харесва.

Колебаещата се търговска политика и заобикалящата я несигурност намалиха общата търговия с Китай през тази година. През първите 10 месеца на 2019 г. вносът на стоки от Поднебесната империя е намалял с 14,4%, а износът за страната е спаднал с 13,6%.

Общият износ в САЩ се е свил с 0,2% до 207,1 милиарда долара. Износът на соя е спадна с цели 42%, понижение се забелязва и при търговията с камиони и самолетни двигатели. Вносът е спаднал с 1,7% до 254,3 милиарда долара поради намаление на внесените потребителските стоки, автомобили и суров петрол.

Докато търговията с Китай изостава, вносът на стоки от Европейския съюз е нараснал до рекордни нива, а покупките от Русия са достигнали най-високите си нива за последните 5 години.

Макар че влошените нива на нетния износ тежаха върху растежа на икономиката през последните две тримесечия, намаляването на вноса може да помогне за възпиране на тази тенденция. Някои анализатори повишиха прогнозите си за ръста на БВП през миналата седмица, след като предварителният доклад за търговията показа понижение в нивото на дефицита при търговията със стоки.

Отделен доклад на Министерството на труда, публикуван в четвъртък, показа, че броят на молбите за обезщетения за безработица в САЩ е спаднал през миналата седмица до 7-месечен минимум от 203 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още