IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай все пак може да подпишат сделка скоро

Американските преговарящи очакват споразумението от първа фаза да бъде финализирано преди повишаването на митата на 15 декември

17:55 | 04.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

САЩ и Китай се приближават към постигането на съгласие относно размера на митата, които ще бъдат отменени в първата фаза от търговската сделка въпреки напрежението заради Хонконг и Синдзян, информира Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници.

Според източниците коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп във вторник, опровергаващи неотложността на сделката, са извадени от контекста. Не се очаква подписаните неотдавна от американския президент закони, заплашващи със санкции заради нарушаване на човешките права в Хонконг и Синдзян, да повлияят на разговорите.

Американските преговарящи очакват сделката от първа фаза с Китай да бъде финализирана преди повишаването на американските мита върху китайски стоки на 15 декември. Нерешените проблеми в преговорите включват гарантирането на покупките на американски селскостопански стоки от страна на Китай и кои мита да бъдат отменени.

На въпрос дали търговските преговори могат да приключат тази година китайският външен министър Уан И отговори: „Зависи. Позицията на Китай е много ясна. Има надежда, стига да се основава на взаимно уважение“.

Инвеститорите внимателно следят за признаци за напредък по сделка от първа фаза, тъй като тревогите, че Тръмп може да наложи повече мита върху китайски стоки по-късно този месец, се увеличават. Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри във вторник закони, които предвиждат налагането на санкции на китайски служители заради нарушения на човешките права срещу мюсюлмански малцинства. Пекин отвърна със заплахи за евентуално „отмъщение“.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин обяви в сряда депутатите на САЩ за „твърде невежи, твърде безсрамни и твърде лицемерни“.

Въпреки че служителите на Пекин и Вашингтон многократно подчертават, че разговорите постигат напредък и те остават в постоянен контакт, негативната реторика и от двете страни наскоро засили опасенията за забавяне на търговското споразумение между двете най-големи икономики в света.

Търговският секретар Уилбър Рос заяви, че във вторник, че САЩ ще продължат своя план за добавяне на мита въху китайски продукти, ако нищо не се промени до средата на декември. В съобщение на китайските държавни медии бе посочено, че скоро правителството ще публикува списък на „ненадеждни субекти“, ако законопроектът за Синдзян бъде приет, което може да доведе до санкции срещу американските компании.

"Ако САЩ изпълнят заплахата си да наложат нови мита на 15 декември, това определено ще доведе до ескалация на напрежението и Китай ще отмъсти", каза Лу Сиан, експерт по двустранните връзки в държавната Китайска академия за социални науки в Пекин. „Тръмп все още премисля условията си за сделката, но за постигането на политическите му интереси сделката е необходима, без значение дали тя е подписана през декември, януари или февруари", допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Първата част от сделката се чака до Q2 на 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още