IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Корпоративният дълг в Китай е най-голямата заплаха за световната икономика

Дългът е един от най-големите проблем във втората по големина икономика в света, която се опитва да намали строгите си кредитни регулациите си, за да ускори намаляването на задлъжнялостта

14:14 | 17.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Китайският корпоративен дълг е "най-голямата заплаха" за световната икономика, предупреди икономистът от Moody's Analytics Марк Занди, цитиран от CNBC.

Подобни коментари бяха направени и от служители на Fitch Ratings през миналата седмица, които заявиха, че частните компании в Китай са просрочили задълженията си с рекордни темпове през тази година.

"Бих посочил китайския корпоративен дълг като най-голямата заплаха", каза Занди и отбеляза значителния ръст в задлъжняването на китайските компании.

„В Съединените щати забелязваме същата картина - не в една и съща степен - но наблюдаваме много значително увеличение на така нареченото ливъридж кредитиране на силно задлъжнели компании, които са уязвими от икономическото забавяне ", каза Занди.

Дългът е един от най-големите проблем във втората по големина икономика в света, която предприема стъпки за намаляване на строгите си кредитни регулациите, за да ускори намаляването на задлъжнялостта.

Въпреки това търговската война сложи прът в колелата на усилията за съкращаване на огромния дълг.

От Fitch Ratings заявиха, че през първите 11 месеца на 2019 г. броят на частните емитенти, които са просрочили плащанията си по облигации, възлизат на рекордните 4,9% в сравнение с едва 0,6%, отчетени през 2014 г.

„Около 80% от неизпълненията на плащанията както на лихвата, така и на главницата идват от частния сектор, като фирмите там са по-уязвими от държавните предприятия към волатулността на външните фондови борси - и следователно изпитват по-големи проблеми с ликвидността и/или рефинансирането при по-строгите условия за кредитиране“, се казва в доклад на рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още