IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика може да се възстанови от епидемията след първото тримесечие

Китайската народна банка ще поддържа достатъчна ликвидност и по-ниски лихвени проценти до справяне с коронавируса, заяви заместник-управителят на регулатора

11:25 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайската икономика вероятно ще бъде засегната от разпространението на коронавируса през първото тримесечие, но се очаква да се възстанови, след като вирусът бъде поставен под контрол, заяви в петък заместник-управителят на централната банка на Китай Пан Гуншън, цитиран от Ройтерс. 

Китайската народна банка внимателно наблюдава въздействието на епидемията върху икономиката и подготвя политически мерки за компенсиране на натиска, посочи Пан по време на брифинг.

Анализаторите смятат, че икономическият растеж на Китай през първото тримесечие може да се забави рязко с 2 процентни пункта или дори с повече от 6-те процента, записани през последното тримесечие, но може да се възстанови, ако заразата достигне своя пик в скоро време, изхождайки от развитието на  епидемията с ТОРС през 2003 г.

Ограниченията за пътувания и мерките за опазване на обществено здраве оказват все по-голям натиск върху туризма, ресторантите и други сфери от сектора на услугите, докато много заводи преустановяват дейността си за седмица или повече.

Централната банка на втората по големина икономика в света ще поддържа достатъчна ликвидност и ще задълбочи реформите при лихвените проценти, каза Пан. Регулаторът е инжектирал големи суми пари във финансовата система в понеделник, за да повиши доверието и да намали някои ключови лихвени проценти на паричния пазар.

Броят на жертвите от епидемията в континентален Китай достигна 636 души в четвъртък, отчитайки ръст от 73 починали спрямо предходния ден. Вече са потвърдени 3143 нови случаи на заразени, като общият им брой в глобален план вече достигна 31 161 души.

Китай също ще приложи мерки за намаляване на данъците и таксите, заяви заместник-министърът на финансите Уейпин по време на брифинга.

Заместник-председателят на Комисията за банков и застрахователен надзор в Китай Джоу Лан заяви, че очаква необслужените кредити на банките да нараснат до известна степен на фона на разпространението на коронавируса, но заяви, че Китай има достатъчно ресурси за справяне с всяко увеличение на лошите кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още