IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от рецесия на Острова отслабва благодарение на по-малък спад на БВП

Брутният вътрешен продукт остава с 8,5% под нивата през февруари, преди да настъпи пандемията

11:52 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания се е свила по-малко от очакваното по време на блокирането през ноември, което прави възможно държавата да избегне двойна рецесия, съобщава Bloomberg.

Свиването с 2,6% е с 2 процентни пункта по-малко, отколкото прогнозираха анализаторите. Това означава, че икономиката ще расте през четвъртото тримесечие, освен ако показанията през декември не покажат спад от 1%.

Английската централна банка беше изчислила, че британската икономика ще се свие с малко над 1% през последните три месеца на 2020 г. С новото блокиране от януари страната все още е в риск от изпадане в двойна рецесия, пише Ройтерс.

Данните показват, че потребителите се адаптират по-добре към втория кръг от ограничения за коронавирус, отколкото през първата половина на 2020 г. Този месец предстои потенциално по-голям удар заради затворените училища и магазини за стоки, които не са от първа необходимост. Това продължава да оказва натиск върху правителството и Английската централна банка да предприемат повече мерки, за да защитят хората, които не могат да работят.

Премиерът Борис Джонсън възлага надеждите си на бърза ваксинационна кампания, която да съживи растежа.

великобритания великобритания

 „Ясно е, че нещата ще станат по-трудни, преди да се подобрят, а днешните данни подчертават мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени“, заяви финансовият министър Риши Сунак. „Но има причини да се надяваме. Разпространението на ваксината е в ход“, добави той.

Въпреки че спадът беше по-малък от очакваното, понижение от 2,6% все още е много голямо според историческите стандарти и по-дълбоко от икономическите щети по време на финансовата криза. Брутният вътрешен продукт остава с 8,5% под нивата от февруари, преди да настъпи пандемията.

Настоящата блокада, наложена след нарастване на броя на заразените с коронавирус, заплашващи да препълнят болниците, трябва да продължи поне до средата на февруари. От решаващо значение е затварянето на училища, което ще засегне икономиката, като намали производството в публичния сектор и принуди някои хора да спрат да работят, за да се грижат за децата вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още