IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната достигна 21-годишен връх

Увеличението се дължи главно на силното нарастване на доверието в сектора на услугите

14:22 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доверието на бизнеса и домакинствата в еврозоната отново се увеличи рязко през юни, достигайки 21-годишен връх, съобщи MarketWatch.

Показателят за икономически настроения на Европейската комисия, общ показател за доверието на бизнеса и потребителите, се е увеличил до 117,9 пункта през юни от 114,5 пункта през май. Стойността е значително над средната за четвърти пореден месец.

доверие доверие

Индикаторът надмина консенсусната прогноза от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, които очакваха индексът да достигне 116,5 пункта.

Въпреки че увеличението се дължи главно на силното нарастване на доверието в сектора на услугите, подобрение е отчетено във всички бизнес сектори и сред потребителите.

Настроението се е повишило в пет от шестте най-големи икономики от еврозоната. Като цяло доверието на германците достигна рекорд за всички времена, като само Испания отбеляза лек спад, показват данните.

Индикаторът за очакванията за заетостта също се повиши и остана над дългосрочната си средна стойност. Увеличението е подкрепено от по-оптимистични планове за наемането на работна ръка в индустрията и услугите. Лек спад по този показател е отчетен в строителството.

Настроението oстана много по-оптимистично в сферата на услугите, най-големият сектор в еврозоната, който генерира повече от две трети от брутния вътрешен продукт. Подиндексът се повиши до 17,9 пункта от 11,3 пункта през май, далеч над очакванията, посочва Ройтерс.

Настроенията при търговията на дребно се повиши до 4,5 пункта от 0,5 пункта през май.

Потребителите също така очакват по-висока инфлация през следващите 12 месеца, като нагласите достигнаха до 13-месечен връх. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още