IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се възстановява още по-бързо през второто тримесечие

Основен двигател са разходите на домакинствата, силната фискална подкрепа и увеличаващите се капиталови инвестиции

10:36 | 24.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските разходи в най-голямата европейска икономика помогнаха за по-бързото от очакваното ѝ възстановяване през второто тримесечие, макар че то изглежда все по-несигурно.

Германската икономика се увеличава с 1,6% за трите месеца до юни в сравнение с първоначалната оценка от 1,5%, съобщиха от държавната статистика, цитирани от Bloomberg. Възстановяването се дължи в голяма степен на 3,2% скок в разходите на домакинствата, силната фискална подкрепа и увеличаващите се капиталови инвестиции.

И макар това да поставя икономиката на път към достигане на предкризисното ù състояние през следващите няколко месеца, според Бундесбанк, то налице са рискове за прогнозите, което означава, че възстановяването може да не е толкова силно, колкото преди това се очакваше.

Производственият сектор бе изправен пред безпрецедентни трудности заради недостига на суровини и други проблеми по веригата на доставка. Растящият брой на болните от делта варианта на коронавируса е друга заплаха за икономиката, въпреки че властите се опитват да избегнат нова блокада.

„Затрудненията по веригата на доставка станаха по-голяма заплаха за икономиката от Covid“, посочва Карстен Бжески, икономист на ING. „В момента изглежда сякаш тези проблеми могат лесно да продължат до края на годината, ограничавайки потенциално растежа“, допълва той.

През юни Бундесбанк прогнозира растеж на икономиката от 3,7% за 2021 г. Според икономисти, анкетирани през август, очакваха ръст от 3,2%.

В понеделник индексът на мениджърите по поръчките показа, че активността в частния сектор през август се е забавила и услугите вече са основен двигател на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още