IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика расте по-бързо от очакваното през второто тримесечие

Очаква се обаче стръмно забавяне през следващите месеци заради зараждащи се проблеми след премахването на пандемичните мерки

11:06 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската икономика бележи по-голям ръст от очакванията през периода април-юни, макар че се очаква стръмно забавяне през следващите месеци заради все повече проблеми след отпадането на пандемичните мерки, включително недостиг на шофьори на камиони.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 5,5% през второто тримесечие на тримесечна база, заяви Националната статистическа служба в четвъртък, което е над предварителната оценка за ръст от 4,8%, предава Ройтерс.

бяп бяп

От службата допълват, че данните са коригирани, за да вземат предвид по-пълни данни от здравния сектор, както и актуализация на източниците ѝ и методологията за изчисляване на икономическото производство във Великобритания.

Данните осигуряват по-цялостен образ на бързото икономическо възстановяване на Великобритания след затварянето на страната заради коронавируса по-рано тази година. В момента обаче има сигнали, че се губи инерция заради недостиг в доставките и персонала, докато глобалната икономиката се отваря отново.

„Макар че възходящите корекции на БВП очевидно са добре дошли, второто тримесечие бе преди три месеца, а възстановяването явно изпадна в застой оттогава насам“, казва икономистът за Capital Economics Рут Грегъри.

„Въпреки това предвид мненията, че в момента има по-малко свободен капацитет в икономиката, това само ще насърчи Английската централна банка да повиши лихвените проценти в не толкова далечно бъдеще“, допълва тя.

В сряда гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли заяви, че според него икономиката ще се върне на нивото на производство отпреди пандемията в началото на 2022 г. - месец или два по-късно от прогнозите на АЦБ от август.

Въпреки забавянето АЦБ сигнализира, че се придвижва към първо повишаване на лихвите от пандемията насам, докато очаква инфлацията да се ускори над 4%.

Данните от четвъртък показват, че домакинствата са увеличили разходите си с почти 8% през периода април-юни и са се възползвали от спестяванията си от времето на затварянето заради коронавируса.

Коефициентът на спестявания, който измерва доходите, спестени от домакинствата, като дял от общия им наличен разполагаем доход, е спаднал до 11,7% от 18,4% през първото тримесечие на 2020 г., заявяват от статистиката.

Двигателят зад растежа на БВП е секторът на услугите, най-вече при настаняването и хранителната индустрия, където производството се е увеличило с 87,6% на тримесечна база.

Производствената продукция бележи ръст от 1,8% през второто тримесечие въпреки недостига на микрочипове, който засяга производството на автомобили. Производството на храни и напитки се представя силно.

От статистическата служба заявиха, че строителното производство до голяма степен се е завърнало до нивата си отпреди пандемията.

Данните показват още, че дефицитът по текущата сметка с останалата част от света остава стабилен на ниво от 8,6 млрд. паунда през второто тримесечие, което се равнява на 1,5% от БВП. През първото тримесечие дефицитът бе от 1,6% от БВП.

Без волатилната търговия с ценни метали дефицитът се е разширил до 1,8% от БВП спрямо 0,2% през първите три месеца на годината заради влошаването на търговския баланс на Великобритания и спада в печалбата при чуждестранните инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още