IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай расте по-бързо от очакванията

Продажбите на дребно също се увеличават през октомври

09:14 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство и продажбите на дребно в Китай са нараснали по-бързо от очакваното през октомври въпреки новите ограничения за контрол над огнищата на Covid-19 и недостига в доставките. Забавящият се сектор на недвижимите имоти обаче натежава върху икономическите перспективи, съобщава Ройтерс.

Производството се е разраснало с 3,5% през октомври на годишна база, показаха официални данни в понеделник, ускорявайки се спрямо ръст от 3,1% през септември. Ръстът на продажбите на дребно също се е забързал.

Увеличението в промишленото производство е над очакванията за годишен ръст от 3,0% в анкета на Ройтерс сред анализатори, но остава второто по слабост четене за тази година.

Втората по големина икономика в света бележи впечатляващо възстановяване спрямо срива заради пандемията миналата година. Икономиката обаче губи инерция, докато се бори със забавящ се производствен сектор, дългови проблеми в имотния сектор и нови случаи на Covid-19.

“Икономическата инерция остава слаба през октомври, като спадът в имотния сектор натежава върху индустрията“, казва Луис Куийс, ръководител на икономиката за Азия в Oxford Economics.

Данните на Националното статистческо бюро показаха още, че продажбите на дребно са се ускорили – с 4,9% на годишна база през октомври. Това е над очакванията за ръст от 3,5% и следва увеличение от 4,4% през септември.

„Ръстът вероятно ще се забави през останалата част на тази година“, коментира Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

“Новите случаи на Covid накараха повечето градове да затегнат ограниченията върху пътуванията, което вероятно ще засегне сектора на услугите най-силно през ноември. Забавянето на имотния сектор все повече се влошава“, казва Джан, добавяйки, че „ключовият риск за макро перспективите е през следващите няколко тримесечия“.

Данни на статистиката показаха, че инвестициите в имотите и ръстът на продажбите са продължили да се забавят в периода януари-октомври спрямо първите девет месеца.

Огромният производствен сектор на Китай се забавя тази година след рязко възстановяване от срива заради Covid-19, а прекъсванията в електроенергията и производствените съкращения удрят производството през последните месеци.

„Очакваме централните банкери да предприемат още облекчаващи мерки, за да не позволят на растежа да се забави твърде много“, казва Куийс, добавяйки, че по-слабото търсене е двигателят на забавянето на по-широката индустрия, а не ограниченията в доставките.

Ефектите от облекчването на мерките би трябвало да започнат да се усещат в началото на следващата година, казва още той.

Според политически източници и анализатори на Ройтерс централната банка на Китай вероятно ще бъде по-предпазлива в разхлабването на паричната политика, за да подкрепи икономиката, тъй като забавящият се икономически растеж и ускоряващата се заводска инфлация захранват опасения за стагфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още