IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ бележат по-слаб ръст от очакваното

Ускоряващата се инфлация забавя ръста в продажбите на дребно до 0,3% през ноември

17:12 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Клиенти разглеждат коледни орнаменти на пазара в Брайънт парк, Ню Йорк, САЩ.&nbsp;Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Клиенти разглеждат коледни орнаменти на пазара в Брайънт парк, Ню Йорк, САЩ. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

В навечерието на коледните празници продажбите на дребно в САЩ отбелязват умерен ръст, докато потребителите са изправени пред нарастващи цени и недостиг на стоки, а част от тях са закупили по-рано коледни подаръци, пише The Wall Street Journal.

Продажбите на дребно в магазини, онлайн и ресторанти са нараснали с 0,3% през ноември спрямо предходния месец, показват сезонно изгладените данни на американското министерство на търговията. За сравнение, ръстът на месечна база през октомври бе от 1,8%, което сочи рязко забавяне.

Потребителското търсене е силно и е доста над нивата спрямо миналата година. На годишна база продажбите на дребно са се увеличили с 18,2% през миналия месец. Това показва как ниската безработица, увеличаващите се заплати и спестявания от държавни стимули дават възможност на американците да харчат повече тази година дори когато са изправени пред исторически висока инфлация.

Според министерството на труда потребителските цени са нараснали с 6,8% през ноември, което е близо 40-годишен връх. Въпреки проблемите с глобалните вериги на доставка, които продължават да съществуват на някои пристанища по света, вносът на стоки на дребно в страната се очаква да достигне най-големия си обем и най-бързия си темп на растеж до края на годината, според Националната федерация за търговия на дребно в САЩ.

„Видимо потребителското търсене е много силно и поне засега може да толерира някои движения при цените, които виждаме“, казва икономистът в Bank of America Александър Лин.

Високите цени допринасят за част от отчетения ръст в продажбите, тъй като данните не са изгладени спрямо инфлацията. Други фактори, като например трайното натрупване на спестявания, също стоят зад ръста на показателя. Това също може да допринесе и за продължителен цикъл на покачващи се цени, ако компаниите бъдат уверени, че потребителите ще са склонни да плащат.

„Не виждаме съпротива“, казва главният изпълнителен директор на Big Lots Inc. Брус Торн. „Очакваме да можем да продължим да прехвърляме тези покачващи се цени“ на потребителите, допълни Торн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още