IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фабрични поръчки отбелязаха силен ръст за втори пореден месец

Индексът на поръчките почти достигна рекордните стойности от ноември

17:29 | 20.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Darren Staples/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Британските фабрични поръчки бележат почти рекорден ръст за втори пореден месец, показват данни на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry, CBI), цитирани от Ройтерс. В същото време проблемите с недостига на завършени стоки продължават да се влошават.

Данните за периода 22 ноември – 10 декември показват, че новият вариант на коронавируса омикрон, който нанесе голям удар върху бизнесите за потребителски услуги, не е имал почти никакъв ефект.

Измерителят на производствените поръчки е достигнал ниво от +24 пункта пред декември спрямо рекордните +26 пункта, отчетени през ноември. Освен това през последните три месеца темпът на ръст на производството се е забързал най-силно от юли насам.

Очакванията на производителите са през следващото тримесечие ръстът да се забави леко, но да остане над дългосрочната си средна стойност.

„Търсенето в производството продължава да е силно и то [производството] се забърза, за да отговори на търсенето през декември. Зад кулисите обаче фирмите се борят с натиск на няколко фронта“, каза заместник главният икономист в CBI Анна Лийч.

Индексът, измерващ завършените стоки, е достигнал рекордно дъно от -24 пункта през декември. За сравнение, през предходния месец индексът е бил на ниво от -16 пункта.

Инфлационният натиск е намалял незначително, достигайки баланс от +62 пункта от фирми, съобщаващи за ръст в цените през декември, спрямо +67 пункта през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още