IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на оборота в строителството в Германия се свива за втори пореден месец

През октомври повишението на показателя се е забавило до 3,4%

11:39 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg </em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Темпът на растеж на оборота в строителството в Германия се е забавил през октомври, показват данните на федералната статистика Destatis. През десетия месец на 2021 г. оборотът в строителството е нараснал с 3,4% на годишна база. За сравнение – ръстът през септември е бил в размер на 5,6 на сто.

Така темпът на растеж доближава нивата от април 2021 г., когато той се е равнявал на 3,3%, като това е второто поредно свиване в ръста на показателя. От публикуваните до момента данни става ясно, че най-голям ръст на оборота е имало през август, когато той се е увеличил със 7,8% на годишна база.

Германия Германия

Графика: Destatis

В края на октомври 2021 г. броят на заетите в строителството е нараснал с 1% на годишна база, като темпът на покачване остава без промяна спрямо предходния месец на 2021 г.

Данните на базирания във Висбаден статистически институт показват още, че през ноември индексът на цените в строителството за новите жилищни сгради се е повишил с 14,4% спрямо ноември 2020 г. За сравнение – през август индексът е отбелязал ръст от 12,6 на сто спрямо същия период предходната година.

Показателят за офис сградите е нараснал с 15% за година, докато този за промишлените сгради – с 15,6 на сто.

Индексът за пътното строителство се е повишил с 9% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още