IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Още лихвени повишения няма да са изненада, но нека не се увличаме

Би било грешка да се смята, че лихвите са изправени пред неизбежна възходяща тенденция на покачвания, каза гуверньорът на АЦБ

16:31 | 03.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Последващи лихвени повишения няма да са изненада, но нека не се увличаме. Това каза гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли след заседанието на регулатора в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Ако развитията в икономиката са до голяма степен в съответствие с февруарския доклад на банката, то допълнително умерено затягане на паричната политика би могло да е уместно през следващите месеци“, посочи управителят на ЕЦБ, но предупреди, че „би било грешка“ да се смята, че сега лихвите са изправени пред неизбежна възходяща тенденция на покачвания.

Бейли посочи, че има голям ценови натиск върху домакинствата. „Има голям натиск върху домакинствата и нека бъдем пределно ясни – има голям натиск върху тези домакинства, които могат да си го позволят в по-малка степен“, коментира централният банкер.

Според него има признаци, че проблемите със снабдителните вериги се облекчават. „Виждаме сигнали за това, но ще имаме нужда от още много доказателства, за да стигнем до заключения“, каза още управителят на АЦБ.

В отговор на покачването на цените Английската централна банка повиши основния лихвен процент до 0,5%, става ясно от съобщение на сайта на банката. Това е второто повишаване на основната лихва от избухването на пандемията насам.

„Увеличихме основния лихвен процент до 0,5%, за да подпомогнем връщането на инфлацията до целевото равнище от 2%. Може да е необходимо допълнително покачване на лихвите“, посочва регулаторът в прессъобщението на сайта си.

Прогнозите на АЦБ за инфлацията са тя да се забави в средата на 2022 г. „Не очакваме енергията да продължи да поскъпва толкова бързо, а недостигът, който в момента затруднява бизнесите да произвеждат стоките си, би трябвало да се облекчи. Очакваме инфлацията да е близо до целта ни до около две години“, посочват от централната банка.

Официалната статистика показа, че инфлацията във Великобритания е достигнала 30-годишен връх през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
HSBC
преди 2 години
Защо "гуверньор"? БНБ има ли "гуверньор" или има управител?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още