IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нарасна неочаквано въпреки проблемите с доставките

Износът на страната е нараснал до 117 млрд. евро, а вносът се е увеличил до 110 млрд. евро

12:48 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Износът на Германия е нараснал неочаквано през декември, като списъците с поръчки са били пълни въпреки продължаващите проблеми на снабдителните вериги, съобщи Ройтерс. Увеличение е отчетено и във вноса на страната през последния месец на 2021 г.

„Недостигът на материали бе бреме. В същото време балансът на износа изглежда изненадващо добре“, каза главният икономист в VP Bank Томас Гицел. Според него списъците с поръчки са пълни, затова няма недостиг на комисиони, а ръстът на износа рязко ще набере скорост, когато се облекчат проблемите с доставките.

В същото време дали това ще се случи през 2022 г. зависи от развитието на ситуацията в Източна Украйна, тъй като износният механизъм на Германия може да работи без петрол, природен газ или метали от Русия до определена степен.

Износът е нараснал с 0,9% до 117 млрд. евро (113,58 щатски долара) през декември 2021 г. на месечна база, показват сезонно изгладените данни на Федералната статистическа служба (Destatis). Прогнозите на икономистите бяха за спад от 0,2 на сто.

Вносът се е увеличил с 4,7 на сто на месечна база, достигайки 110 млрд. евро. Средната прогноза беше за понижение в размер на 1,5 на сто.

"Повишението е черешката на тортата на тримесечие с добър износ. Пълните списъци с поръчки на компаниите също са добра основа за допълнителен ръст на износа“, смята Александър Кругер от Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.

В петък данните показаха, че поръчките в промишленото производство в Германия са нараснали с повече от очакваното през декември, подпомогнати от силното вътрешно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още