IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за безработица в САЩ с неочакван ръст

Броят на подадените заявления се е увеличил до 248 хил. броя спрямо очакванията за 219 хил. молби

17:17 | 17.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано са се увеличили в седмицата до 12 февруари, съобщи CNBC. Данните обаче показват, че пазарът на труда в САЩ продължава да е затегнат.

Броят на подадените заявления за помощи при безработица се е увеличил с 23 хил. до 248 хил. броя, показаха данните на министерството на труда в четвъртък. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за 219 хил. заявления.

Броят на молбите намаляваше, след като достигна тримесечен връх в средата на януари, когато броят на новозаразените с коронавирус растеше заради разпространението на омикрон щама. САЩ отчитат по средно 145 769 нови положителни случаи дневно, което е рязък спад спрямо 700 хил. случаи дневно в средата на януари, показват изчисления на Ройтерс.

Има видим недостиг на служители, като в края на декември е имало почти рекордните 10,9 млн. свободни работни места. Това принуди работодателите да задържат своите служители, с което заявленията за безработица спаднаха под предпандемичните си нива.

"Въпреки че темпът на преразпределение на позициите на пазара на труда би трябвало да продължи до известна степен в краткосрочен план, няма да се изненадаме, ако молбите намалеят още повече под предпандемичните нива в следващите месеци“, каза икономистът в Citigroup в Ню Йорк Вероника Кларк. Според нея това би отразило ниското ниво на освободени служители.

През януари икономиката е създала 476 хил. нови работни места. Пазарът на труда се затяга и води до голям ръст на заплатите, което допринася за рекордната инфлация.

Протоколите от януарското заседание на Фед показаха, че централните банкери смятат, че „условията на пазара на труда са достигнали или са много близо до тези условия, които отговарят на пълната заетост“.

Очакванията са Фед да започне да повишава лихвите през март, за да овладее инфлацията. Икономистите прогнозират до седем лихвени повишения тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Молбите за безработица в САЩ с неочакван ръст === който не е очаквал, значи е глупав и/или наивен. Това е тренда, следвайте! Докато не е почнало да се пуца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още