IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се готви да подложи на тест прага от 35 хил. долара

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява за шести пореден ден, като пониженията са валидни за почти целия сектор

11:13 | 22.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Цената на биткойна продължава движението си надолу с нова сила, след като в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че страната признава независимостта на Донецка и Луганска област и изпраща там войски.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява за шести пореден ден, като минути след 10 ч. българско време цената ѝ е надолу с 6,2% до 36 893,63 долара, по данни на CoinDesk.

Пониженията са валидни за почти целия криптосектор. Етерът изтрива от стойността си 7,9%, рипълът – 14,1%, а соланата – 13,8%. При т. нар. мемекойни пониженията са сходни: доуджкойнът поевтинява с 9,5%, а шиба ину с 13,2%.

Цената на биткойна спадна под 40 хил. долара през уикенда и продължава да отслабва с новото задълбочаване на кризата в Украйна, опровергавайки твърденията, че криптовалутата може да послужи като убежище.

В същото време цената на златото достигна най-високото си равнище от юни насам. Към 10:20 ч. българско време металът прибавя 0,7% към стойността си до 1912,29 долара.

Съотношението биткойн/злато е на най-ниско равнище от средата на миналата година. Графика: Bloomberg

Според анализатора Джон Роук от 22V Research цената на биткойна може да спадне дори под 30 хил. долара – равнище, което не е било достигано от юли насам, посочва Bloomberg. Причината е, че трейдърите все повече предпочитат златото, като може да тласнат още повече цената му нагоре, дори до нов рекорд.

„Неспособността на биткойна да задържи нивото от 40 хил. долара на фона на завишеното напрежение в Украйна означава, че нивото от 30 хил. долара отново е в играта“, коментира съоснователят и управляващ партньор на Nexo Антони Тренчев. „Геополитиката засега замени инфлацията като основен двигател както на традиционния пазар, така и на криптопазара“, добави той.

Според Тренчев биткойнът ще се задържи на равнището от около 30 хил. долара, тъй като ще има значителен интерес от купувачи.

За Кати Стоктън, основател на Fairlead Strategies, техническите анализи също не са в подкрепа на цената на биткойна. Токенът, който вече се търгува под дългосрочното си ниво на подкрепа от около 37 хил. долара, ще се изправи пред ново изпитание на равнище от около 27 хил. долара.

„Такава е чувствителността на финансовите пазари в момента, временната увереност може да изчезне бързо и това виждаме днес след това, което изглежда, че е ново влошаване на отношенията между Русия и западните сили“, коментира на CoinDesk Сузана Стрийтър, старши анализатор на базираната в Лондон компания за финансови услуги Hargreaves Lansdown.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така се радваха и преди известно време на "промоцията" на 55 К :))) После настана тишина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Бит кой H
преди 2 години
Оооо...! Когато влизам в магазин, вниманието ми привличат табелки като: АКЦИЯ, ПРОМОЦИЯ, SALE, INDIRIM...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още