IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ и внос намаляха през януари, но са над предпандемичните нива

Търговският баланс на най-голямата европейска икономика е отбелязал излишък в размер на 9,4 млрд. евро през първия месец на годината

11:12 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският износ и внос са намалели през януари, но са били над предпандемичните нива, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis), публикувани в петък.

През януари германският износ се е свил с 2,8% на месечна база до 116,9 млрд. евро, а вносът – с 4,2 на сто до 107,5 млрд. евро. На годишна база показателите са нараснали със съответно 7,5% и 22,1%. Спрямо февруари 2020 г. - месеца преди избухването на пандемията – износът се е увеличил с 4%, докато вносът е отбелязал повишение от 17,8%.

Така търговският баланс на най-голямата европейска икономика е отбелязал излишък в размер на 9,4 млрд. евро през първия месец на годината. За сравнение – излишъкът през декември 2021 г. се е равнявал на 8,1 млрд. евро, а през януари 2021 г. - на 20,7 млрд. евро.

Германия Германия

Източник: Федерална статистическа служба (Destatis)

Що се отнася до търговията със страните членки на Европейския съюз (ЕС), Германия е изнесла стоки на стойност 61,4 млрд. евро, показват сезонно и календарно изгладените данни на Destatis. Внесените стоки от тези страни в Германия са били на стойност 54,5 млрд. евро. На месечна база износът към ЕС се е свил с 9,6 на сто, а вносът – с 6,8 на сто.

Износът на стоки към страни членки на еврозоната е бил на стойност 42,9 млрд. евро, свивайки се с 8,8 на сто на месечна база. Вносът от тези страни към Германия се е равнявал на 37,7 млрд. евро и също е отбелязал понижение от 7,1 на сто.

Износът към европейски страни извън еврозоната е бил 18,5 млрд. евро (-11,5% на месечна база), а вносът от тези страни е бил 16,8 млрд. евро (-6,2%).

От официалната статистика става ясно още, че по-голямата част от експортираните германски стоки към трети страни са отишли към САЩ. Износът към САЩ е нараснал с 3%, достигайки 10,9 млрд. евро. Износът на Германия към Китай е отбелязал повишение с 13,7% до 8,8 млрд. евро, а този към Великобритания се е увеличил с 2,4% до 5,7 млрд. евро.

През януари, когато все още не бяха въведени ограничения и санкции против руската инвазия в Украйна, германският износ към Русия е нараснал с 14,4% до 2,6 млрд. евро.

По-голямата част от вноса към Германия е дошла от Китай. Внесените стоки от азиатската страна са били на стойност 13,1 млрд. евро, което е спад от 6% спрямо декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още