IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германския внос и износ надмина очакванията през февруари

Търговският излишък на най-голямата европейска икономика е достигнал 11,5 млрд. евро

12:09 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Износът и вносът на Германия е нараснал с повече от очакваното през февруари, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Сезонно изгладените данни показват, че износът е нараснал с 6,4% на месечна база спрямо очакванията на икономистите за 1,5% ръст. Вносът се е увеличил с 4,5% спрямо януари. За сравнение, средните прогнози бяха за повишение от 1,4 на сто.

Резултатът е довел до увеличение на търговския излишък до 11,5 млрд. евро. Ревизираните данни за януари в посока надолу показват излишък от 8,8 млрд. евро.

Търговията с Русия, която бе ограничена в края на февруари след избухването на войната в Украйна, се е свила. Износът е намалял с 6,3%, а вносът - със 7,3% на месечна база.

От Destatis обясняват, че ефектът от войната в Украйна обаче тепърва предстои да бъде отразен в данните за месец март. Експертите прогнозират силни спадове.

"Негативните данни за търговията с Руската федерация през февруари вероятно все още са сравнително добри спрямо това, което ще бъде публикувано в следващите месеци", заяви главният икономист в VP Bank Томас Гицел, според когото търговията с Русия "буквално ще се срине".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още