IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорските нагласи в Германия опровергават очакванията за влошаване

Очакванията на инвеститорите са останали стабилни въпреки предизвикателството в лицето на войната в Украйна

15:41 | 10.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорските нагласи в Германия остават стабилни през май въпреки очакванията за допълнително влошаване, предизвикано от продължаващата война в Украйна, която помрачава перспективите пред най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

ドイツ ドイツ

Измерителят на инвеститорските очаквания на института ZEW е нараснал от -41 пункта през април до -34,3 пункта през май. Същевременно индексът на текущите условия се е влошил.

Перспективите са "леко по-малко песиместични", каза президенът на института Ахим Вамбах. Той обясни, че експертите все още предполагат, че показателят ще продължи да се влошава, но с по-бавен темп в сравнение с първоначалните им прогнози.

Германската икономика вече усеща ефектите от руската инвазия в Украйна, като един от големите фактори за това е високата зависимост на страната от вноса на руски енергоносители. Правителството в Берлин бърза да намали тази зависимост чрез намирането на алтернативни доставчици на петрол и природен газ, като междувременно се опитва да омекоти удара върху домакинствата и компаниите.

Към момента отложеното заради противоепидемичните мерки потребление от последните месеци спомага сектора на услугите, като все повече потребители отново започват да посещават ресторанти и да пътуват. Фабриките са изправени пред ново предизвикателство в лицето на нововъзникващите огнища на заразени в Китай, които нарушават работата на веригите на доставка и водят до нов недостиг на материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още