IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ прави всичко възможно да премахне спекулациите за затегната парична политика

Ако банката използва паричната политика, за да реагира на цените, това ще навреди на икономиката, смята Сейджи Адачи от ЯЦБ

10:36 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Suguro Yuma/Jiji Press/Bloomberg</em></p>

Снимка: Suguro Yuma/Jiji Press/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) прави всичко възможно, за да премахне спекулациите, че ще затегне паричната си политика. В четвъртък още един представител на банката категорично отрече регулаторът да има такива планове, въпреки че инфлацията в Япония през април за пръв път от седем години надмина целевото равнище от 2% на ЯЦБ.

"Ако банката използва паричната политика, за да отговори на краткосрочните промени (на валутния пазар), преди да достигне целта си за инфлацията, това ще доведе до негативни ефекти върху японската икономика", каза членът на борда на банката Сейджи Адачи в свое изказване, цитиран от MarketWatch.

По думите му затягането на паричната политика сега би увеличило дълговия натиск върху компаниите и домакинствата, което може да ги направи по-колебливи за бъдещи разходи.

Адачи посочи, че финансовата институция ще продължи да поддържа разхлабената си политика, тъй като годишната инфлация, извън волатилните цени на енергията, продължава да е около 1% или наполовина от целевото равнище на ЯЦБ.

Ден по-рано заместник-гуверньорът Масазуми Вакатабе заяви, че ЯЦБ трябва да продължи да поддържа паричните стимули, тъй като инфлацията тепърва трябва да достигне устойчиво нивото от 2%. Според него паричната политика не е правилният инструмент за справяне с инфлацията в Япония, предизвикана основно от поскъпващите горива, а не толкова от силното търсене.

"Тъй като покачването на цените на храните и енергията е предизвикано основно от фактори от чужбина, увеличаващи разходите, е желателно да отговорим на тях чрез мерки, различни от паричната политика", каза Вакатабе, като даде за пример фискалната политика и енергетиката с цел намаляване зависимостта на страната от петрол и природен газ.

Изказванията на банкерите са отражение на дългоподдържаната позиция на ЯЦБ и най-вече на позицията на нейния гуверньор Харухико Курода.

По-рано тази седмица той посочи, че не паричната политика е причината за бързото бързото поевтиняване на японската йена, която спадна до 20-годишно дъно спрямо долара през май.

"Скорошното поевтиняване на йената може да е било предизвикано от анормалната ситуация, в която цената на петрола надмина 130 долара за барел", коментира тогава Курода в отговор на въпрос на депутат в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още