IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Разхлабената парична политика не е причината за поевтиняващата йена

Търпеливо ще се придържаме към тази парична политика, за да подпомогнем икономиката, посочи гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода

11:08 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Не смятам, че паричната политика на Японската централна банка (ЯЦБ) е причината за бързото поевтиняване на японската йена. Това посочи ръководителят на ведомството Харухико Курода в отговор на въпрос на депутат от опозицията, съобщи Ройтерс.

"Скорошното поевтиняване на йената може да е било предизвикано от анормалната ситуация, в която цената на петрола надмина 130 долара за барел", коментира Курода.

По-рано тази година валутата поевтиня значително, падайки до 20-годишно дъно спрямо долара, което предизвика опасения относно поскъпващата издръжка на живот в страната на фона на недостъчно големия ръст на заплатите.

Последните данни показаха, че през април потребителската инфлация за пръв път е надминала целевото равнище на банката от 2% и е достигнала 2,1% на годишна база - най-високото равнище от седем години насам.

Централната банка обаче все още няма планове да променя параметрите по паричната си политика в посока затягане - ход, който Федералният резерв на САЩ, централните банки на Великобритания, Канада, Австралия, Южна Корея предприеха и към който се насочва и Европейската централна банка (ЕЦБ).

В понеделник Харухико Курода за пореден път затвърди позицията си за разхлабена парична политика и посочи, че търпеливо ще се приддържа към нея в опит да подпомогне на японската икономика да се възстанови от пандемичните спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още