IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в еврозоната нарастват с рекорден темп от 37,2%

В един от секторите се наблюдава силно увеличение - с 99,2%, а това увеличава и натиска върху ЕЦБ

14:54 | 02.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Цените на производителите в еврозоната се повишават с рекордни темпове поради нарастващите разходи в енергийния сектор. Производствените цени в промишлеността са били с 37,2% по-високи през април в сравнение с предходната година, съобщи статистическата служба Евростат в четвъртък (2 юни). Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха дори ръст от 38,5%. През март увеличението бе на досегашното рекордно ниво от 36,9%.

Само при енергийните цени се наблюдава силно увеличение от 99,2%. Цените на междинните стоки, които са важни за производството, се повишиха с повече от 25%. Цените на производител се считат за ранен индикатор за развитието на инфлацията.

В статистиката цените се отчитат франко завода, т.е. преди продуктите да бъдат допълнително обработени или да бъдат пуснати на пазара. По този начин те могат да дадат ранна представа за развитието на потребителските цени.

В момента инфлацията в еврозоната се ускорява и значително надхвърля целевата стойност на Европейската централна банка (ЕЦБ) от два процента. Заради високите разходи за петрол и газ потребителските цени нараснаха с 8,1% през май - най-високата стойност от създаването на паричния съюз.

Това засилва натиска върху централната банка да прекрати политиката на нулеви лихвени проценти след години на разхлабена парична политика. Други големи централни банки, като Фед в САЩ, вече повишиха лихвените проценти на фона на силния натиск при повишаването на цените.

Наскоро управителят на ЕЦБ Кристин Лагард изрази надежда, че централните банкери вероятно ще сложат край на ерата на отрицателните лихвени проценти до края на септември. Понастоящем експертите предполагат, че централната банка първо ще вземе решение да прекрати покупките на държавни облигации на заседанието си на 9 юни и след това ще повиши лихвените проценти за първи път през юли.

Това ще бъде първото увеличение на лихвения процент от 2011 г. насам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Ама прецакахме здраво Русия, нали. Малиийй а наесен като сняг забръска как ще ги прецакаме. Нямам търпение просто. ...Айде сектата на психично увредените русофоби, скачайте в атака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още