IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 82,7% ръст: производствените цени в енергийния сектор на еврозоната галопират

Ситуацията вероятно ще се влоши заради войната - Украйна и Русия са големи доставчици на суровини

15:15 | 06.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Особено силно повишение на цените има и при бензина и дизела. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Constantin Zinn</em></p>

Особено силно повишение на цените има и при бензина и дизела. Снимка:  EPA/Constantin Zinn

Ценовата инфлация в еврозоната продължава се ускорява. През февруари производствените цени отново са се повишили с рекорден темп. Цените, които производителите получават за стоките си, са се увеличили с 31,4% в еврозоната в сравнение със същия месец на миналата година, както обяви статистическата служба Евростат в сряда. Това е най-високата ставка от въвеждането на еврото преди повече от две десетилетия. Експертите очакваха средно дори малко по-силно ускоряване, предава DPA.

Особено силно е повишението при цените на енергоизточниците, която е нараснала с 87,2% в сравнение с година по-рано. Цените на междинните стоки (суровини и др.) са се повишили с 20,8%. Тук се усещат многобройни проблеми в международната търговия, които първоначално се дължаха на пандемията, но вероятно ще станат още по-ясно изразени с войната на Русия срещу Украйна.

Цените на производител измерват ценовия натиск на ниво производители, като отразяват продажните им цени. Те обикновено се отразяват поне отчасти на потребителските цени, към които Европейската централна банка приспособява паричната си политика.

Инфлацията на потребителско равнище също се ускори. През март издръжката на живота в еврозоната е била със 7,5% по-скъпа от тази преди година. Това е най-високото увеличение от началото на съществуването на валутната зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още